Nyheter

Julskinkan – en förlustaffär för bönderna

Sverige Artikeln publicerades
Foto: Robin Haldert / TT

Julskinkeruschen gör att svenska grisbönder går med förlust på försäljningen i år, rapporterar Sveriges Radio Östergötland. Foderpriserna är ovanligt höga efter den torra sommaren, samtidigt som priset på griskött är ovanligt lågt.

Grisarna äter mest spannmål, och grisbönderna påverkas därmed av priserna på spannmål som rakat i höjden.

– Vi säljer våra grisar till ett slakteri och som jag har förstått så har slakterierna svårt att kunna höja priserna mot grossister. Det vi verkligen är oroliga för är att man kommer att sänka priset efter jul och då kommer det att bli väldigt besvärligt för många producenter, säger grisproducenten Jeanette Blackert till SR.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.