Annons
Nyheter

Juholt: Jag utmanade för mycket

Det var inte felsägningarna eller misstagen. Det var för att han utmanade starka krafter som Håkan Juholt tvingades avgå som S-ledare.
Nyheter • Publicerad 23 april 2012
Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix

Det är i alla fall hans egen förklaring.

– Det är klart att det inte handlade om mina felsägningar och misstag. Jag utmanade starka krafter, som jag inte riktigt hade en aning om, säger Juholt i en intervju i Oskarshamns-Tidningen.

Annons

Enligt Håkan Juholt själv så förändrade han under sina tio månader som partiledare för Socialdemokraterna den politiska dagordningen i Sverige. Trots att han utmanade de starka krafterna.

– När jag tillträdde var det bara nivån på jobbskatteavdraget på agendan. Vid den första stora presskonferensen fick jag bara frågor om olika skattenivåer. Nu talar inte ens Moderaterna om det längre. Nu handlar det om välfärdsfrågor, hur vi utrotar barnfattigdomen, hur vi ska få bort vinsttänkandet inom omsorgerna efter vårdskandalerna, säger han.

Han försäkrar att han inte är bitter.

– Nej, jag tar inte in bitterheten. Den är förgörande och förstör bara för dig själv om man odlar bitterhet, säger Juholt till tidningen.

Håkan Juholt valdes till S-ledare i mars 2011 men avgick redan i januari 2012 efter en hyresersättningsskandal och ett antal uppmärksammade felsägningar och därpå sjunkande opinionssiffror.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons