Annons
Nyheter

Ikeakampanj mot resande kritiseras

Ikea i Storbritannien kritiseras efter att ha förbjudit husvagnar och husbilar för att hindra resandefolk att slå läger på en av företagets parkeringsplatser.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2012
Foto: DRAGO PRVULOVIC/ SCANPIX

En familj i husbil stoppades av en säkerhetsvakt vid ett varuhus i Croydon utanför London och fick frågan om de var "zigenare".

– Hade du svarat ja hade jag inte släppt in dig, säger vakten på en inspelning som familjen gjorde, vilken tidningen The Independent fått tillgång till.

Annons

Vaktens agerande har fått kritik. En styrelsemedlem i organisationen Gypsy Council i Storbritannien säger till The Independent att resandefolket "varit en del av det här landet i hundratals år. Det är inte rätt att ett skandinaviskt bolag kan komma hit och göra affärer och diskriminera en del av ursprungsbefolkningen."

Garry Deakin, chef för varuhuset i Croydon, säger till tidningen att resandefolket i Croydon de senaste månaderna har försökt slå sig ner med sina husbilar på Ikeas parkeringsplats, vilket både påverkar andra kunders "shoppingupplevelse" och är en "säkerhets- och hälsorisk".

Carole Reddish, chef för Ikea i Storbritannien och Irland, säger till TT i ett skriftligt uttalande att Ikea välkomnar alla kunder, men att parkeringsplatserna inte är anpassade för att gäster ska övernatta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons