Annons
Nyheter

Idrottsledare i Sjuhärad åtalad för sexbrott

En tidigare ordförande i en idrottsförening i Sjuhärad misstänks för sexuellt ofredande mot en flicka under 15 år. I torsdags hölls rättegången mot mannen, som nekar till brott.
Sjuhärad • Publicerad 26 september 2017

Händelsen inträffade i våras och mannen åtalades under försommaren.

Det var när tränaren och flickan var på väg hem efter att ha tittat på en tävling i Sydsverige som mannen ska ha gjort närmanden i form av massage och kramar.

Annons

Flickan kände genast obehag och dagen efter berättade hon för sina föräldrar, som bestämde sig för att kontakta polisen.

Vid ett förhör berättade då flickan vad som hade hänt.

– Det var obehagligt och inget jag var beredd på, sade hon.

– Jag hade en obehaglig känsla redan innan men jag tänkte att eftersom han är min tränare så borde jag kunna lita på honom.

I samband med ett träningspass några dagar senare ville mannen förklara sig. Flickan hade då en anhörig med sig eftersom hon inte ville åka dit själv.

En dryg månad efter händelsen kallades mannen till polisförhör. Han medgav att flickans historia stämde men nekade till brott. Han hävdade att handlingarna inte var av ”sexuell natur”.

Mannen klev av som ordförande vid årsmötet några dagar efter händelsen. Klubben stängde sedan av honom från tränaruppdragen under utredningens gång.

BT har varit i kontakt med klubbens nuvarande ordförande.

– Vi är chockade och trodde inte att det här skulle hända. Vi stängde av honom omgående, säger ordföranden och fortsätter:

– Vi är väldigt ledsna, sådant här går inte att förutspå. Det hände utanför våra lokaler.

Annons

Flickan slutade träna i klubben tidigare i höstas. Ordföranden har haft en dialog med mamman under processen.

– Det är en väldigt allvarlig anklagelse och vi måste ta vårt ansvar som klubb.

Händelsen har gjort att föreningens trovärdighet satts under press, därför har ordföranden pratat med ungdomarnas föräldrar.

– Vi har haft en dialog med alla föräldrar. Det här ska inte få hända igen, säger han.

Klubben har vidtagit åtgärder och har ändrat sin policy kring möten mellan tränare och utövare. En ledare får numera aldrig vistas i enrum med ett barn under 18 år. Två ledare måste närvara.

– Det här är nytt för oss. Man har ju läst om det i andra klubbar, men vi trodde aldrig att det skulle komma till oss.

Dom faller den 5 oktober.

Joel BesselingSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons