Annons
Nyheter

Hultqvist klarade misstroendeomröstning

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) klarade som väntat riksdagens misstroendeomröstning mot honom. Det krävdes 175 röster för en misstroendeförklaring, men det blev bara 135.
Misstroende • Publicerad 19 september 2017
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

M, SD och KD röstade för att Hultqvist borde sparkas på grund av sitt agerande i IT-skandalen på Transportstyrelsen. Men det räckte inte.

Omröstningen slutade med att 135 ledamöter röstade för en misstroendeförklaring, 137 röstade emot och 58 avstod från att rösta. Det hade krävts 175 röster för att avsätta Hultqvist.

Annons

Inför omröstningen hölls en debatt om Hultqvist.

– Kring frågor om rikets säkerhet kan vi inte acceptera ett sådant passivt förhållningssätt, säger Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson anser att Hultqvist brustit i ansvar och varit för passiv i ett allvarligt läge och att man därför inte kan lita på försvarsministerns omdöme om en ny säkerhetskris skulle uppstå.

Hade C och L också fullföljt hade Hultqvists dagar som minister varit räknade för den här gången.

Centerpartiet och Liberalerna anser att det inte längre finns saklig grund för att peta Hultqvist. De uppfattar att han hade goda skäl att anta att statsministern visste om problemen på Transportstyrelsen, något som blev klart i slutet av augusti när statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson hastigt avgick. Hon kom på att hon hade fått information om säkerhetsbristerna på myndigheten mycket tidigare än hon sagt, samt att hon inte hade fört det vidare till Löfven.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons