Annons
Nyheter

Hollandes seger väcker Nato-oro

Efter att i valrörelsen ha lovat att ta hem de franska trupperna i förtid från Afghanistan måste den tillträdande presidenten Francois Hollande lugna de Nato-allierade att hans planer inte stjälper deras krigsstrategi.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2012

Hollande lovade i valrörelsen att börja ta hem de 3 300 franska soldaterna i år och avsluta den franska insatsen två år tidigare än Natos noggrant utformade plan, att lämna över säkerhetskontrollen till afghanerna 2014.

- Jag tror, utan att ta några risker för våra trupper, att det är rätt att dra tillbaka våra stridande förband i slutet av 2012, sade han förra veckan.

Annons

Socialistledaren kommer att föra fram sitt budskap till Nato-toppmötet 20-21 maj i Chicago, där president Obama är värd, endast några dagar efter att Hollande installerats på presidentposten.

Nato-tjänstemän hade redan tagit fram beredskapsplaner i den händelse att Hollande skulle besegra högerpolitikern Nicolas Sarkozy.

Trots det erkände en diplomat att den nye ledarens hållning "inte är varmt välkommen" i alliansens högkvarter.

Även på det afghanska försvarsdepartementet finns oro.

- Om Frankrike drar sig ur i slutet av året kommer vi att vara bekymrade, men vi kommer att respektera deras beslut, säger försvarsdepartementets talesman Daulat Waziri till AFP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons