Annons
Nyheter

Hårda straff i uppmärksammat gängmål

Ledaren för Södertäljenätverket, en 31-åring, döms till livstids fängelse för att ha beordrat tre mord.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2012
I dag föll domen mot de åtalade i Södertälje.
I dag föll domen mot de åtalade i Södertälje.Foto: Roger Vikström/Scanpix

Flera andra män får mångåriga fängelsestraff.

Domen ses som en seger i kampen mot gängkriminalitet.

Annons

Onsdagens dom i Södertälje tingsrätt är ett första avslut efter en av Sveriges största polisutredningar någonsin. Tre mord, och en lång rad andra brott, har begåtts i en konflikt mellan nätverket och ett rivaliserande gäng.

Tingsrätten gick tydligt på åklagarnas linje: Det finns ett kriminellt nätverk, en 31-åring är ledare och majoriteten av de 20 åtalade är skyldiga till olika grova brott.

– Det har talats om att det finns kriminella grupperingar, det har varit allmängods, men vi finner också att det är visat att det är så, säger Katarina Wingqvist Ekholm, domaren i målet, till TT.

"Täckt upp"

31-åringen har förnekat både sin ledarposition och nätverkets existens. Åklagarna har lagt stor möda, bland annat med enorma mängder telefonavlyssning, på att bevisa att han har fel. Och att det är 31-åringen som bestämmer är det ingen tvekan om, anser rätten.

– Han har en synnerligen stark ställning, är oomstridd och det sker inget som han inte vet om. Han styr och han ställer på en enväldig ledares vis, säger Wingqvist Ekholm.

De tre morden har stått i centrum, det första som begicks 2009 och sedan dubbelmordet på två bröder 2010. 31-åringen beställde morden, enligt domen. En 20-årig man, 31-åringens högra hand, höll i vapnet vid det första mordet. I det andra finns inga identifierade gärningsmän, ändå fälls ledaren för anstiftan och flera andra för medhjälp.

– Vi har kunnat peka ut ett stort antal personer i en grupp som agerat och täckt upp för varandra i syfte att ingen ska veta vem som hållit i vapnet, säger en belåten Björn Fritiof, en av fyra åklagare.

I domen skriver rätten om samtal mellan ledaren och 20-åringen där 31-åringen säger att en av bröderna ska "sopas bort". Det har dessutom talats öppet om en "dödslista".

Inte gå fria

Annons

Fredrik Ungerfält, den utpekade ledarens advokat, var uppenbart besviken.

– Det här var helt oväntat, målet måste prövas i hovrätten och vi kommer att överklaga, säger han.

Claes Borgström, målsägandebiträde för de mördade brödernas familj, beskriver domen som "en lättnad".

– Den talar om att man inte kan begå den här typen av brott och organisera brott på det här sättet och gå fri från ansvar, säger han.

Kriminologen Jerzy Sarnecki kallar domen en seger för samhället. Även Gunnar Appelgren, som lett polisens insats, ser den som ett bevis för att polisen kan bekämpa organiserad brottslighet.

I Södertälje syntes en kraftig minskning av brott kopplade till gängkriminalitet efter att männen häktades.

– Det här är ett viktigt första steg som visar att samhället inte accepterar att det bildas parallella samhällen i Södertälje eller i Sverige, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Många grova brott

31-åringen döms till livstids fängelse för anstiftan av tre mord, människorov, olaga tvång, olaga hot, grovt rån, två fall av utpressning, försök till utpressning och grovt vapenbrott.

En 20-åring och ledarens högra hand döms till tolv års fängelse för ett mord, medhjälp till mord, människorov och olaga tvång.

En 39-årig man döms till tolv års fängelse för medhjälp till mord, utpressning och olaga tvång.

Ytterligare fem män döms för medhjälp till mord till mångåriga fängelsestraff, upp till nio år. Två av de som döms för morden var under 18 år när brotten begicks och döms till sluten ungdomsvård.

De som inte dömts för delaktighet i morden är skyldiga till bland annat utpressning, människorov, övergrepp i rättssak och vapenbrott. Bara två av de totalt 20 åtalade männen frias helt.

Källa: Södertälje tingsrätt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons