Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Inbrott i vindsförråd upptäckt på Norrby i Borås. Misstänkt skottlossning i Skövde.
Publicerad 23 oktober 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

En vind i ett bostadshus vid Dalbogatan på Norrby ska ha utsatts för inbrott. Personer uppges ha bott i förråd där i flera dygn.

– Inga gärningsmän är gripna. De hade försvunnit när vi kom dit, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Annons

Polisen larmades klockan 22.40 på tisdagskvällen. Inringaren ska ha sett personer på platsen.

– Tre okända män har brutit upp förråd på vinden och bott där i ett par dagar, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Brottsrubriceringen är stöld genom inbrott. Men det är oklart om något, och i så fall vad, stulits.

Det rör sig om flera förråd som man varit inne i.

– Det var väldigt rörigt och gamla saker. En del förråd var säkert övergivna också. Vi får se om någon inkommer med att man saknar något. Enligt vittnen har det varit rörigt där sedan flera veckor tillbaka, säger Danz.

Här saknas innehåll

Sverige

Vid klockan 02.41 fick polisen samtal om skottlossning i Skövde.

– Vi skickar dit polispatruller och polishund. Platsen är avspärrad för en teknisk undersökning som kommer att ske under förmiddagen idag, säger Andreas Olovsson, stationsbefäl vid Skövdepolisen, två timmar efter larmet.

Exakt var i Skövde tätort den misstänkta brottsplatsen ligger vill han då inte precisera.

– Det är inga personskador. Men initialt rubricerar vid det som försök till mord, säger Olovsson om utredningen.

Tidigt på onsdagsmorgonen avvaktar polisen än så länge också med att gå ut med fler uppgifter om vad som hänt.

Annons

Nordkorea och USA har fått inbjudan till ett nytt möte i Sverige, meddelar det svenska sändebudet Kent Härstedt i Seoul, rapporterar SR Ekot.

De senaste kända samtalen om nedrustning och avspänning hölls på Lidingö i början av oktober. De avbröts av Nordkorea, men redan då sades att i alla fall USA sagt ja till nya överläggningar.

Samtalen omgärdas av stort hemlighetsmakeri, och det är oklart hur nära parterna är en överenskommelse. (TT)

Världen

Turkiet säger att det inte finns någon anledning till att återuppta offensiven i Syrien, då USA uppger att de kurdiska styrkorna i området har dragit sig tillbaka.

"I detta skede finns det inte något behov att genomföra en ny insats", heter det i ett uttalande från Turkiets försvarsdepartement.

I en USA-mäklad uppgörelse fick de kurdiska styrkorna fem dygn på sig att lämna området. Den tidsfristen gick ut på tisdagskvällen. (TT)

Antonio Costas, biträdande chef för Bolivias valmyndighet, avgår. I sin avskedsansökan förklarar han att det "dumma" beslutet att pausa resultatrapporterandet i rösträkningen efter helgens presidentval är orsaken.

Han menar att beslutet har rubbat förtroendet för hela valprocessen.

Misstankar om valfusk har framkallat gatuprotester, som på flera håll har eskalerat till våldsamheter, i flera bolivianska städer och oppositionsgrupper uppmanar till generalstrejk över hela landet. Strejken kommer att pågå "tills demokratin och medborgarnas vilja respekteras", heter det i ett uttalande.

Under dagen kommer valobservatörer från den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS att hålla ett extramöte med anledning av fuskmisstankarna.

Annons

När nära 95 procent av rösterna är räknade verkar det trots allt blir en andra valomgång, då sittande president Evo Morales marginal inte räcker för en direkt seger. (TT)

Bill Taylor, amerikansk toppdiplomat i Ukraina, vittnar om hur USA:s president Donald Trump pressade Ukraina.

Han bekräftar tidigare uppgifter om att Trump ville att Ukraina skulle smutskasta demokraten Joe Biden och dennes son Hunter Biden i utbyte mot militärt stöd. Trump ska även ha lockat med ett toppmöte mellan honom själv och president Zelenskyj.

Vita huset avvisar anklagelserna och säger att de ingår i en samordnad förtalskampanj. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons