Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bilbrand på riksväg 40. Drograttfyllerier i Borås och Ulricehamn.

Träd föll på flera platser i Sjuhärad.

Sjuhärad

En bil började brinna på riksväg 40 mellan Rävlanda och Landvetter flygplats, i riktning mot Borås, på natten till söndagen.

Räddningstjänst ryckte ut och släckte personbilen som ska ha börjat brinna under färd. Ambulans skickades inte till platsen.

– Bilen var tom när vi kom dit, säger Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Det blev köer på platsen.

– Vi fick spärra av för att släcka. Bilen blev helt utbränd, säger Lindqvist.

Ett körfält hölls dock öppet förbi bilen under arbetet. Insatsen var avslutad vid 02-tiden.

Tidigt på söndagsmorgonen rapporterar polisen att man under nattens timmar stoppat två bilförare som misstänks för drograttfylleri.

Vid klockan 00.40 stoppades en man i 30-årsåldern i centrala Borås. Och två timmar senare stoppades en kvinna i samma ålder i centrala Ulricehamn.

Båda två misstänks alltså ha varit narkotikapåverkade när de körde bil.

Tidigt på söndagsmorgonen har räddningstjänsten åkt ut för att ta hand om träd som fallit över väg 1728 mellan Gällstad och Dalstorp.

Larmet om hinder på vägen kom klockan 05.27. Trafikverket räknar med att vägen kan vara fullt framkomlig igen klockan 06.30.

Även på väg 2516 norr om Herrljunga har träd fallit. Räddningstjänst är på plats och vägen har stängts av under arbetet som även det beräknas vara färdigt klockan 06.30.

Strax före klockan 06.30 meddelar Trafikverket även att träd delvis blockerar väg 1610 vid Svaneholm skola. Personal har skickats ut för att ta hand om det. Den prognosen för full framkomlighet har satts till klockan 07.30.

Västsverige

En brand bröt ut på en pizzeria i Alingsås under natten, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Vi har bedömt det som att den verkar vara anlagd och har inlett en förundersökning om mordbrand, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen, till SVT.

Larmet om branden kom vid 03.30. Platsen är avspärrad och polisen kommer med hjälp av hundar söka i området under söndagen. (TT)

Fem personer har förts till sjukhus efter en frontalkrock mellan två bilar i norra Göteborg.

– Samtliga personer i de här två bilarna är förda till sjukhus med ambulans. Bilarna fick bärgas därifrån, jag gissar att det är klart på plats nu, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen, vid 02.30-tiden.

Larmet om olyckan kom strax efter midnatt, skadeläget för de fem personerna är oklart. (TT)

En man i 20-årsåldern har misshandlats av flera, delvis maskerade, personer i Varberg, uppger vittnen för polisen.

– Han har blivit väldigt illa huggen i armen med, vad det verkar, en kniv eller en machete. Han har dessutom en skärskada över bröstkorgen och är i övrigt ganska blåslagen. Men det är inte några livshotande skador, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Ingen misstänkt har gripits. Polisen har med hjälp av hund sökt efter vapnet. (TT)

Världen

Saudiarabien bekräftar att man tillfälligt stoppar produktionen vid de två oljeanläggningarna som tillhör Saudi Aramco.

Attacken blir ett test för att se hur världen klarar ett temporärt stopp av mer än fem procent av råoljetillgången.

De båda anläggningarna attackerades med drönare på lördagsmorgonen lokal tid, i en attack som Huthirebellerna i Jemen har tagit på sig ansvaret för. USA anklagar dock Iran för att ligga bakom attackerna.

Enligt Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman berör störningen i produktionen omkring 5,7 miljoner fat råolja, ungefär 50 procent av landets totala produktion. Saudiarabien är världens största råoljeexportör. (TT)

Femton länder i den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas har tillsammans med ledarna för Mauretanien och Tchad samlats för ett möte i Burkina Faso för att diskutera hotet från islamistiska extremistgrupper som stärkt sin makt i regionen.

Länderna åtar sig att ge en miljard amerikanska dollar till en fond som ska användas för att bekämpa terroristerna.

Organisationens ordförande Jean-Claude Kassi Brou uppmanar FN att stärka insatsen i Mali. (TT)

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.