Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinna misshandlad i Ulricehamn. Älgolycka i Borås.

Sjuhärad

Vid midnatt mot onsdagen ska en kvinna ha blivit misshandlad på Prångens camping i Ulricehamn.

– Hon hade blivit slagen med en dator, så datorn och telefonen var också sönderslagna. De användes som tillhyggen, säger Ulf Andersson, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Kvinnan och mannen uppges ha en nära relation. Mannen greps och anhölls senare under natten.

Polisen utreder olaga intrång på ett äldreboende i Herrljunga. Det ska ha skett vid 23-tiden.

Räddningstjänsten ryckte ut till en älgolycka med personbil på Hybergsvägen i höjd med Ymergården utanför Borås på natten till onsdagen. Larmet kom klockan 01.54.

Ingen person fördes till sjukhus, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Sverige

En lokal i Örebro började brinna under natten. En explosion ska ha föregått branden, skriver Expressen.

– Vi misstänker att en sprängladdning har detonerat vid en fastighet, säger Tony Quiroga vid polisen till tidningen.

Nationella bombskyddet är kallat till platsen.

– Det är en fullt utvecklad brand i en lokal. Branden är under kontroll och man bedömer att det inte finns någon större spridningsrisk, säger Mia Lorén vid SOS Alarm till Aftonbladet vid 04-tiden.

Det finns inga uppgifter om skadade, men polisen kan inte utesluta att det kan ha funnits personer i lokalen. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. (TT)

Vid 23.30-tiden på tisdagskvällen larmades polisen av flera personer som både hört och sett en skottlossning i stadsdelen Stenhagen i Uppsala.

– Att någon har skjutit på platsen är uppenbart, säger Johan Sohlberg, RLC-befäl vid polisen.

Ett skott ska enligt polisen ha gått in i en lägenhet i närheten av den misstänkta brottsplatsen. De boende klarade sig oskadda.

– De som bor där satt och kollade på tv i ett annat rum som tur var. För den här kulan gick rakt över deras säng, säger Sohlberg till Expressen.

Polisen har spärrat av ett område och har bland annat hittat tomhylsor på platsen.

Omkring en halvtimme senare kom larm om ytterligare en misstänkt skottlossning i Uppsala, den här gången i stadsdelen Kvarngärdet, men polisen kunde vid 02-tiden inte bekräfta att det rörde sig om just en skottlossning.

Det finns inga uppgifter om vare sig skadade eller gripna i samband med någon av de två händelserna. (TT)

Världen

Nu är det klart. Efter veckor av långa förhandlingar kan Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen bilda regering.

– Nu har vi kommit i mål, säger Danmarks nästa statsminister.

Socialdemokratiet har sedan valet den 5 juni överlagt med stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten om hur Danmark ska styras under en S-regering. Och strax före midnatt på tisdagen kunde en lättad Mette Frederiksen meddela att de kommit överens.

– Det är med stor glädje att vi efter nära tre veckors förhandling nu har majoritet för att bilda en ny socialdemokratisk regering, säger Mette Frederiksen på en presskonferens någon timme in på onsdagsmorgonen. (TT)

San Francisco gör som Singapore och förbjuder all försäljning och tillverkning av e-cigaretter och blir första stora stad i USA att förbjuda produkten.

Stadens fullmäktige röstade enhälligt igenom lagen. Borgmästaren London Breed, som ska skriva under lagen, kritiserar tillverkarna för att de vänder sig mot barn i sin marknadsföring.

– Vi måste ta steg för att förebygga att nästa generation San Francisco-bor blir beroende av e-cigaretter, säger hon. (TT)

Nära 20 000 migranter har räddats från Saharaöknen i Niger de senaste tre åren, rapporterar FN:s migrationsorganisation IOM.

De senaste räddningsaktionerna har i huvudsak handlat om människor från Elfenbenskusten, Guinea och Mali. Enbart den 15 juni i år räddades 406 migranter från 14 västafrikanska länder.

– Vi gick i timmar under den brännande ökensolen utan vatten och utan att veta vart vi var på väg, säger 27-åriga Amadou enligt IOM. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.