Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två olyckor på riksväg 40 i Sjuhärad under natten.
Publicerad 19 december 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Strax före klockan 01 på natten till onsdagen kom larm om en singelolycka med personbil på riksväg 40 strax öster om Rångedala.

Annons

Bilen ska ha åkt av vägen och hamnat i diket i riktning mot Ulricehamn.

– Ambulans var på plats och tog med en person, säger Björn Christoffersson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Räddningstjänsten behövde inte göra någon insats vid olyckan.

– Vi var där och vände i princip, säger Christoffersson klockan 01.30.

Och strax före klockan 06 kom larm om en trafikolycka på riksväg 40 vid Strängsered i Ulricehamns kommun.

Polisen uppger att en lastbil och en personbil kolliderat på platsen. Räddningstjänst har skickats dit.

– Det har varit en person i varje fordon och de verkar oskadda, säger Björn Christoffersson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Olyckan har skett i västlig riktning och mitträcket ska ha skadats.

– Personbilen har kört in i mitträcket, säger Christoffersson.

GT skriver att det ska ha rört sig om en omkörningsolycka. En del av riksväg 40 har stängts av västerut, uppger polisen klockan 06.20.

Annons

– Det var totalstopp under en stund, men vi har öppnat upp nu även om det är lite begränsad framkomlighet fortfarande. Vi inväntar bärgare till personbilen, säger Björn Christoffersson klockan 06.35.

Bilen bärgades vid klockan 07.15. Lastbilen behövde inte bärgas.

Bilföraren togs med för kroppsbesiktning misstänkt för drograttfylleri.

Sverige

En av poliserna som färdades i den polisbil som voltade i Malmö under tisdagskvällen har avlidit av sina skador, uppger polisen på sin hemsida.

Ytterligare en polis skadades lindrigt i olyckan, som inträffade när patrullen var på en utryckning.

"Jag har med stor sorg mottagit beskedet om att vår kollega avlidit i tjänsten. Jag vet att detta var en mycket uppskattad medarbetare och vän. Mina tankar går till hans familj, vänner och närmaste kollegor", säger regionpolischef Carina Persson.

Kollegor till polisen har samlats på Rosengårds polisstation under kvällen.

"I en situation som denna är det viktigt att finnas till för varandra, ta hand om varandra och trösta varandra så gott det går", säger Malmös polisområdeschef Stefan Sintéus till polisens sajt.

Olyckan kommer att utredas av enheten för särskilda utredningar.

Annons

Polisen kommer att hålla en pressträff om händelsen under onsdagsförmiddagen. (TT)

En person som har lungsjukdomen tuberkulos har vistats i en hälsocentral och tandvårdsklinik i Luleå kommun, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten

– Det är väldigt ovanligt att någon bär på en sådana här smitta. Men nu är det i alla fall konstaterat och det kommer bli ett omfattande smittspårningsarbete, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten, till SVT.

Nu kallas därför omkring 700 personer till kontroll. Det rör sig om barn, gravida och personer med nedsatt immunförsvar som kallas. Så många har inte kallas till smittskyddskontroll i Norrbotten tidigare.

– Det är en unik händelse som kommer att påverka vårt arbete ett långt tag framöver, säger Helen Mikko, verksamhetschef vid hälsocentralen, till SVT.

Tuberkulos, som även kallas tbc, är en i Sverige ovanlig infektionssjukdom som sprids via luften från människa till människa. (TT)

Världen

Allt ålfiske i EU-vatten ska stoppas under tre månader nästa år – och det gäller även i Medelhavet, för fritidsfiske samt fiske av småålar, så kallad glasål.

– Jag är mycket nöjd. Det här är ett rejält steg i rätt riktning, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till TT.

Efter två dagars förhandlingar har EU:s fiskeministrar bestämt fiskekvoter för 200 olika arter. Man har även beslutat att förbjuda allt ålfiske i EU-vatten under tre månader samt tagit beslut om att införa så kallad landningsskyldighet nästa år. Landningsskyldighet innebär att all fångst – även bifångst – inte längre får kastas tillbaka utan måste föras i land och rapporteras.

– Det har varit intensiva förhandlingar i två dagar. Men vi har lyckats uppnå en kompromiss, säger Sven-Erik Bucht till TT vid 03.30 natten mot onsdag. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons