Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Mark Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Enligt polisen har det varit en lugn natt i Sjuhärad.

Sjuhärad

Klockan 03.13 larmades räddningstjänst till en utomhusbrand vid Lyckeskolan i Kinna i Marks kommun. Det ska där ha brunnit i en container.

– Vi var där och släckte och kom nyss tillbaka. Det var en mindre brand, sade Niklas Ignell på räddningstjänsten i Borås strax efter händelsen.

Det fanns ingen spridningsrisk och ärendet förklarades avslutat strax efter halv fyra på torsdagsnatten.

Inga personer befann sig på platsen och det fanns inga uppgifter om vad som orsakat branden.

Sverige

Förseningar och delinställda avgångar det kommande dygnet, så låter prognosen från Trafikverket. Det är ett spårfel i Arlöv ställer till det på Södra stambanan och Västkustbanan under fredagen.

Spårfelet gör att endast ett spår är farbart mellan Arlöv och Åkarp, i Skåne. Tågstationer som påverkas av problemen är bland annat Hyllie, Malmö C, Lund C och Helsingborg C.

Förhoppningen är att tågtrafiken ska vara i gång som vanligt igen tidigt på lördag morgon.

En gymnasieskola i Sunne, Värmland, kommer ha låsta dörrar och polis på plats under fredagsmorgonen efter ett hot på sociala medier. Hotet ska ha lämnats på ett instagramkonto kopplat till skolan och polisen har upprättat en anmälan om olaga hot. Polisen bedömer det dock som säkert för elever och personal att vara på skolan under fredagen.

Världen

Alla användare av Twitter bör byta sitt lösenord till tjänsten, skriver företaget i ett meddelande.

En bugg har gjort att användares lösenord skrivits ut i klartext i företagets egna loggar. Problemet har rättats till och Twitters egen utredning visar inga tecken på att lösenord ska ha läckt ut.

"Utifrån ett övermått av försiktighet ber vi er att överväga att byta lösenord på alla tjänster där ni har använt det lösenordet", skriver Twitter.

I vanliga fall krypteras lösenorden i de interna systemen så att Twitters anställda ser en slumpmässig kombination av siffror och bokstäver. (TT)

Volkswagens tidigare koncernchef Martin Winterkorn åtalas i USA i skandalen kring utsläppsfusket. Det framgår av dokument som lämnats in till en federal domstol i Detroit.

Winterkorn är en av flera tidigare VW-chefer som anklagas för att ha ingått i en konspiration i syfte att lura kontrollmyndigheter i USA med manipulerade utsläppstestester. USA:s justitieminister Jeff Sessions säger att åtalet visar att "Volkswagens komplott för att kringgå lagar och föreskrifter gick hela vägen upp till företagets topp".

Winterkorn avgick kort efter det att utsläppsskandalen blev känd i september 2015. VW erkände då att man hade installerat mjukvara som förvrängt testresultat av avgaserna från elva miljoner dieselbilar i världen. (TT)

Polisen i Brasilien har genomfört ett av de största tillslagen mot korruption hittills i landet. 53 personer misstänks.

– Det här tillslaget öppnar dörren till ett okänt universum. Vi har skalat av det första lagret, men det finns många fler, säger åklagaren Rodrigo Timoteo.

Nästan alla de misstänkta växlar pengar på svarta marknaden och har koppling till mäktiga politiker och företagsledare som flyttat pengar genom konton i 52 andra länder.

Myndigheterna konstaterar att korruptionsutredningen "operation biltvätt", som inleddes 2014, har blivit en av världens största insatser mot korruption. (TT)