Nyheter

Handelssamtalen igång igen mellan USA och Kina

Ekonomi Artikeln publicerades
Kina och USA har återupptagit handelssamtalen med hopp om att få till stånd ett nytt avtal.
Foto: Andy Wong
Kina och USA har återupptagit handelssamtalen med hopp om att få till stånd ett nytt avtal.

Under måndagen återupptogs handelssamtalen mellan Kina och USA med hopp om att få till stånd ett nytt avtal före den 1 mars då USA:s president hotat med nya restriktioner.

Dagens samtal i Peking kan ses som en uppvärmning innan de verkliga tungviktarna i form av handelsrepresentanten Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin träder in i ringen mot slutet av veckan för att möta Kinas vicepresident Liu He och centralbankschefen Yi Gang.

USA:s president Donald Trump meddelade förra veckan att han inte planerar att möta Kinas president Xi Jinping före den 1 mars, då vapenvilan i konflikten mellan länderna tar slut. Trump har hotat med att införa nya handelsrestriktioner mot Kina om parterna inte undertecknat ett nytt avtal innan dess.

USA kräver att Kina vidtar omfattande åtgärder gällande sin handelspolicy. Bland annat kräver USA justeringar av Kinas policy för skydd av immaterialrätt och tekniköverföring.

"Vi har ingen aning om hur handelskonflikten kommer att utvecklas. Det vi vet är att den redan börjat påverka handel, förtroende och marknader," sade IMF-chefen Christine Lagarde i samband med ett internationellt möte i Dubai under söndagen.

Handelskonflikten mellan USA och Kina beskrevs som ett av fyra moln som tillsammans med ekonomiska åtstramningar, brexit och inbromsningen i Kina befaras blåsa upp till en ekonomisk storm.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.