Nyheter

C ökar stort i Herrljunga: ”Det ser bra ut”

Herrljunga Artikeln publicerades

Centerpartiet ökade i riksdagsvalet. Och såg även ut att vinna valet till Herrljungas kommunfullmäktige efter att fyra av fem distrikt var klara. Men när det sista räknats gick Socialdemokraterna om.

Riksdagssiffrorna från Herrljunga visar även att Sverigedemokraterna är näst största parti efter Socialdemokraterna.

Med fyra av fem distrikt räknade i kommunvalet hade Centerpartiet i Herrljunga 20,4 procent av rösterna, gick om Socialdemokraterna och var en stund största parti.

– Stämningen är mycket god, det ser bra ut, säger Johnny Carlsson (C) från valvakan på Mörlunda bowling & café.

Men sedan landade C i Herrljunga på 18,8 procent, vilket är en ökning med 4,3 procentenheter, men fick se sig omkört av S på 20,8 procent. Socialdemokraterna backar stort.

På riksplanet har Centerpartiet 8,6 procent av rösterna när nästan alla distrikt i landet är räknade. Att jämföra med förra valets 6,1 procent.

Vad tror du om utgången?

– Det är svårt att säga, men det ser positivt ut, tycker jag. Ett par procent upp ser väldigt bra ut. Trenden är ju uppåt i alla fall, säger Carlsson.

Vad kan hända i Herrljunga efter valet nu, går det att sia om det för er del?

– Det är så många osäkra parametrar kring hur det kan gå. Det har känts väldigt bra under valrörelsen. Men hur väljarna har sett på det är svårt att veta. Vi får avvakta lite och se. Känslan är bra, säger Johnny Carlsson.

Sverigedemokraterna landade på 17,6 procent i landet. Riksdagsrösterna från Herrljunga efter tre räknade distrikt där var 20,6 procent.

– Skulle den siffran stå sig hade jag varit jättenöjd. Vi sitter här laddade inför kommunsiffrorna. Siffror på 22 procent är förstås något jag skulle önska, säger Jimmie Stranne (SD).

Centerpartiets riksdagsröster från Herrljunga var då 13 procent.

En stund senare, när fyra av fem distrikt räknats, hade Sverigedemokraterna blivit största parti med 23,4 procent av rösterna.

När alla de fem distrikten så är räknade har det slagit om igen. Sverigedemokraterna halkar ner till andra plats bland riksdagsväljarna i Herrljunga (21,8) medan Socialdemokraterna är störst på 24,7 procent. Centerpartiet backade till 12,6 och fjärde plats.

Fakta

Kommunvalet i Herrljunga

Procent

S: 20,8 (-7,6)

C: 18,8 (+4,3)

M: 14,1 (-0,1)

SD: 11,6 (+1,3)

L: 10,0 (-0,9)

KVäl: 9,6 (+0,4)

KD: 7,7 (+2,2)

V: 5,0 (+0,9)

MP: 1,8 (-0,7)

FI: 0,4 (+0,3)

Visa mer...

LIVEGRAFIK: Följ rösträkningen direkt i Borås och Sjuhärad – så är ställningen just nu