Annons
Nyheter

Fler barn överlever cancer

Hälsa (TT) • Publicerad 9 april 2019
Den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige ökat från 80 till 85 procent på fem år. Arkivbild.
Den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige ökat från 80 till 85 procent på fem år. Arkivbild.Foto: TT

Den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige har ökat från 80 till 85 procent på fem år, visar nya siffror från Barncancerfonden. Dessförinnan har överlevnaden varit nästan oförändrad i cirka 20 år.

"De här siffrorna gläder mig på djupet, det är helt fantastiskt. Att överlevnaden ökat så mycket på dessa fem är år otroligt stort, vi hade inte kunnat tro att det skulle gå så här fort", säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, i ett pressmeddelande.

Annons

Prognosen varierar dock kraftigt mellan olika diagnoser, vissa cancerformer är obotliga och cancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Den vanligaste barncancerdiagnosen i Sverige är akut lymfatisk leukemi. 94 procent av de barn som drabbas av denna form överlever.

Överlevnaden mäts i femårsöverlevnad. Det vill säga hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknade. I statistiken ryms barn i åldrarna 0 till 15 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons