Annons
Nyheter

Fler än 1 200 SAS-avgångar ställs in

SAS ställer fler än 1 200 avgångar under måndagen och tisdagen på grund av pilotstrejken. Det drabbar nästan 110 000 resenärer.
Parterna talar fortfarande inte med varandra och arbetsgivaren uppmanar nu piloterna att ta sitt ansvar.
Ekonomi • Publicerad 28 april 2019
Strejken bland SAS piloter fortsätter under söndagen. Arkivbild.
Strejken bland SAS piloter fortsätter under söndagen. Arkivbild.Foto: Pedersen, Terje

Piloterna har krävt ett 13-procentigt lönepåslag, men parterna står långt i från varandra. Sedan strejken inleddes har fackförbundet och arbetsgivaren inte talat med varandra.

– Det handlar inte om prestige eller om vem som ska ringa först. Det handlar om att hitta möjligheter för en konstruktiv dialog och det gör vi inte när piloterna står kvar i sin extrema position, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen.

Annons

Det så kallade industrimärket är vägledande för löneförhandlingar i Sverige och det ligger för året på 2,3 procent. Enligt Granevärn har SAS försökt möta piloternas krav på större inflytande över sina scheman, men kan inte förhandla om lönepåslag utöver märket.

På söndagsmorgonen var läget fortfarande låst, enligt Wilhelm Tersmeden, ordförande för fackförbundet Svensk pilotförenings SAS-sektion.

"Inga förhandlingar. Genomför möten med våra medlemmar", skriver Tersmeden till TT.

Tiotusentals resenärer drabbas varje dag som piloterna i Sverige, Danmark och Norge strejkar. 587 avgångar i hela Skandinavien har ställts in under söndagen, vilket beräknas drabba drygt 63 000 passagerare.

Under måndagen och tisdagen ställs 1 213 avgångar in och det berör nästan 110 000 resenärer. SAS har även förlängt perioder för fri om- och avbokning av biljetter till och med den 5 maj.

Torbjörn Granevärn vill understryka att arbetsgivaren ser piloterna som en viktig och professionell yrkesgrupp.

– De är vana att ta ansvar i sin yrkesroll, men jag skulle uppskatta om de tog lite ansvar här också. Båda sidor måste ta ansvar, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons