Nyheter

Fem döda i nya skalv på Lombok

Indonesien Artikeln publicerades
Lombok drabbades även av kraftiga skalv för några veckor sedan. Arkivbild.
Foto: Fauzy Chaniago
Lombok drabbades även av kraftiga skalv för några veckor sedan. Arkivbild.

Minst fem personer har omkommit i den serie jordskalv som drabbade den indonesiska turistön Lombok med omnejd under söndagen.

– Hittills har fem människor omkommit och mängder av människor har skadats. Vi samlar fortfarande information om exakta antal. säger Agung Pramuja vid det lokala räddningsverket.

Flera patienter har fått lämna ett sjukhus på grannön Sumbawa där stor förstörelse befaras.

Stora delar av Lombok har drabbats av strömavbrott enligt Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för Indonesiens räddningsverk. Han har twittrat bilder på förstörda vägar och en stor brand som brutit ut i en by på Sumbawa.

Flera människor på Lomboks östra delar tillbringar natten i provisoriska tält i stället för att åka hem.

– Strömmen är av till på morgonen. Som tur är skadades ingen men människor är fortfarande chockade, säger Ujip Udin som bor i området.

Det första skalvet på söndagen, som inträffade strax före lunch lokal tid, hade magnituden 6,3 och orsakade flera jordskred som tvingade många att söka skydd. Många drabbades av panik men det fanns inga rapporter om stora skador efter det skalvet.

Nästan ett halvt dygn senare kom ett skalv med magnituden 6,9 och flera kraftiga efterskalv, enligt USA:s geologiska institut USGS.

Skalven kändes på grannön Bali, men det finns inga rapporter om skador där.

Ön drabbades av kraftiga skalv den 29 juli och den 5 augusti, då minst 481 människor omkom, tusentals skadades och 350 000 blev hemlösa. Många lever sedan dess i tält eller under presenningar nära sina förstörda hem. (TT)