Annons
Nyheter

Farc vill byta fransman mot svensk

Gerillan Farc är beredd att byta den tillfångatagne franske reportern Roméo Langlois mot den svenske journalist som Colombia ställer inför rätta för terrorism.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2012
Foto: Scanpix

- Vi föreslår ett fångbyte, säger Luis Ernesto Almario, colombiansk journalist som står gerillan nära.

- De är båda krigsfångar, tillägger Almario i en intervju med radiostationen W i Bogotá.

Annons

Langlois rövades bort den 28 april.

Svensken anklagas för att ha varit Farcs Europachef, men hävdar själv att han bara ägnat sig åt mediearbete.

Colombias försvarsminister Juan Carlos Pinzón avvisar både bytesförslaget och alla andra krav Farc kan tänkas ha.

- Under inga omständigheter utväxlar vi den franske journalisten mot chefen för den Farc-anknutna nyhetsbyrån.

Svensken är grundare av Anncol, en Sverigebaserad nyhetskanal med fokus på utvecklingen i Colombia och med erkänt bra Farc-kontakter.

Med anledning bland annat av de fångna journalisterna på båda sidor öppnar Farc också för att släppa Langlois om Colombia tillåter en fri diskussion om mediernas roll i den flera decennier långa konflikten i landet. Även denna idé förkastas av Pinzón.

- Denna kriminella organisation kan inte ställa krav överhuvudtaget. Regeringen kan inte diskutera med brottslingar, säger ministern enligt medier i Bogotá.

Svensken har colombiansk bakgrund. Han greps i Venezuela förra året, och utlämnades snabbt till Colombia. En rättegång inleddes i Bogotá i april, men oenighet om vittnen har gjort att den inte kommit så långt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons