Annons
Nyheter

Fantastiska fakta om mjölken och dess historia

Visste du att mjölk spelade en överraskande huvudroll i klassiska filmen Singin in the rain med Gene Kelly?
Nyheter • Publicerad 2 juli 2012
Foto: Anton Hedberg
Foto: 

Mjölk

Mjölk är ett sekret som bildas i mjölkkörtlarna hos däggdjur och som täcker hela näringsbehovet hos en nyfödd. Mjölkens sammansättningen är olika hos olika arter och anpassad för de energi- och näringsbehov som ungen har under nyföddhetsperioden.

Annons

Mjölk som livsmedel utgörs av mjölk från nötkreatur och vattenbufflar. Mjölk från andra djurarter måste märkas med art, exempelvis get eller får.

I Sverige är konsumtionen av mjölk och speciellt av kulturmjölk (filmjölk och yoghurt) relativt stor jämfört med andra länder.

Animalieproduktion var förr enda möjligheten att överleva vinterhalvåret, vilket är en av orsakerna till den traditionellt höga mjölkkonsumtionen i Norden.

Källa: ne.se

Så tillverkas mjölk

Efter mjölkningen samlas mjölken i en gårdstank där den kyls till fyra grader. Mjölken transporteras sedan i mjölkbil till ett mejeri, där den behandlas och förpackas.

Behandlingen omfattar separering, standardisering, homogenisering, vitaminering och pastörisering.

Vid separationen skiljs skummjölk från grädde med hjälp av centrifugering i en separator.

Vid standardiseringen blandar man skummjölk och grädde igen, för att få produkter med bestämd fetthalt.

Vid homogeniseringen slås stora fettkulor sönder så att många små, jämnstora fettkulor bildas. Detta gör att mjölkens fett inte flyter upp till ytan. Man tillsätter också vitamin A och vitamin D till mellanmjölk, lättmjölk och minimjölk.

Annons

Vid pastöriseringen hettas mjölken upp för att bakterier och andra mikroorganismer ska dö. Därigenom förhindras spridning av sjukdomar och mjölken håller sig färsk längre.

Källa: ne.se

Dansar i mjölk

När den berömda dansscenen med Gene Kelly i filmen Singin in the rain spelades in år 1952 hade man problem med att regnet inte syntes på filmen.

Lösningen blev att man blandade mjölk i vattnet och vips syntes världens mest berömda regn på vita duken.

Den svenska mjölkproduktionen år 2012 i siffror

20 mejeriföretag

35 produktionsplatser/mejerier

5200 mjölkföretag

8332 kg genomsnittlig mjölkavkastning per ko

2850400 ton invägd mjölk totalt år 2011, varav 331900 ekologisk.

346500 kor i riket

66 kor per besättning

Källa: Svensk mjölk

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons