Nyheter

EU kortar inte djurtransporter

Nyheter Artikeln publicerades

Sverige protesterar mot långa djurtransporter, men en ändring är inte i sikte.

För unionens grisar ska livet bli bättre efter nyår, men många EU-länder drar fötterna efter sig.

EU-kommissionär John Dalli fick nyligen ta emot 1,1 miljoner namnunderskrifter med krav på kortare djurtransporter. EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) var med och lämnade över namnen och är inte alltför optimistisk om en snabb förändring.

– Men Dalli lovade att lägga fram lagförslag till 2014, som inte bara ska handla om transporter, utan vara en större kraftsamling kring djurskydd, säger Schlyter.

Kompakt motstånd

Den svenska regeringen jobbar för att EU ska förbjuda transporter som är längre än åtta timmar, men motståndet är kompakt. På jordbruksministermötet i Luxemburg på måndagen blev det därför ingen sådan ändring när EU:s djurskyddsstrategi diskuterades. Sverige, Belgien och Österrike valde dock att lämna en särskild deklaration i protest mot de långa transporterna.

På mötet uppmanades EU-länderna att snabba på införandet av rymligare bås för grisar. Länderna har haft tolv år på sig, men det är bara Sverige, Luxemburg och Storbritannien som har övergett trånga, individuella suggbås. Ytterligare nio länder kommer troligen att bli klara i tid, det vill säga till årsskiftet.

Påtryckningar

EU-parlamentariker Åsa Westlund (S) har tillsammans med partikollegor skrivit brev till Dalli och jordbruksministrarna i de länder som ser ut att missa målet.

– Det pågår intensiva påtryckningar från de andra länderna om att skjuta upp förbudet nu, säger Westlund, som menar att det inte bara är negativt ur djurskyddssynpunkt, utan också för svenska bönder som investerat och ställt om i tid.

De individuella båsen är ofta så trånga att grisarna inte kan lägga sig ned, dessutom trivs grisarna bättre om de inte isoleras utan får vara med andra grisar.