Annons
Nyheter

Datortomografi ger ökad cancerrisk hos barn

Barn som röntgas med datortomografi löper ökad risk att drabbas av hjärntumör eller leukemi, visar en ny, stor studie.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2012
Barn som genomgår datortomografi löper ökad risk att få cancer.
Barn som genomgår datortomografi löper ökad risk att få cancer.Foto: ERIK G SVENSSON

Men nyttan med tomografin anses vara betydligt större än riskerna.

Nästan 180 000 patienter har följts upp i en brittisk studie som publiceras i medicintidskriften The Lancet. Alla undersöktes med datortomografi som barn under åren 1985–2002.

Annons

Resultatet visar att varje datortomografi av huvudet före tio års ålder gav en extra hjärntumör och ett extra fall av leukemi per 10 000 patienter, under det första årtiondet efter tomografin.

– Det är en stark studie, säger Peter Leander, som är regionöverläkare i radiologi i Skåne, och dessutom ordförande i den svenska föreningen för radiologer.

– Vi som jobbar med detta känner själva att det finns en liten risk. Men nyttan med datortomografin överväger riskerna många gånger om. Cancerfallen är få, jämfört med de fall som ändå skulle inträffa, säger Leander till TT.

Dosen har sänkts

Sedan de misstänkta riskerna började uppmärksammas, har den stråldos patienter utsätts för vid en datortomografi minskat. Det är dels en följd av teknisk utveckling, och dels ett resultat av att sjukvården blivit mer noggrann i sina rutiner, till exempel med att ställa om utrustningen från vuxen till barn.

– Vi har nog sänkt dosen till hälften de senaste fem tio åren, tror Peter Leander.

Barn är, av flera anledningar, känsligare än vuxna. För personer över 70 år ser Leander inga nackdelar med datortomografi som undersökningsmetod.

Kan övervaka i stället

Tomografin kan bland annat användas för att upptäcka en hjärnblödning. Det ställer ibland sjukvården inför ett val, när det gäller unga patienter.

– Om ett barn cyklat och slagit i skallen, kan man göra en datortomografi. Ett annat sätt är att lägga in patienten i något dygn, och göra regelbundna kontroller av till exempel tal och ögon. Men det är ont om vårdplatser, och modern sjukvård tenderar att bygga allt mer på olika röntgenundersökningar, konstaterar Peter Leander.

Undersökning med datortomografi, även kallat skiktröntgen, används för att upptäcka olika sjukdomar i huvudet och bålen.Metoden belönades med Nobelpriset i medicin 1979.Användningen av datortomografi har ökat starkt under senare år, framförallt på äldre personer.Datortomografin använder, liksom all annan röntgen, joniserad elektromagnetisk strålning.Metoden ska inte förväxlas med undersökningar med magnetkamera. De görs med radiovågor, som innehåller mindre energi och är ofarlig. (TT)

Källor: NE och Skånes universitetssjukhus.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons