Annons
Nyheter

Stort nederlag för Angela Merkel

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater går rejält bakåt. Samtidigt verkar Socialdemokraterna ha gjort sitt sämsta val i efterkrigstid och hoppar av storkoalitionen.
Högerpopulistiska AFD kommer in i förbundsdagen med god marginal och lovar att "förändra landet".
Tyskland • Publicerad 24 september 2017
German Chancellor Angela Merkel  arrives for a statement on the parliament election at the headquarters of the Christian Democratic Union CDU in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017.  (Boris Roessler/dpa via AP)
German Chancellor Angela Merkel arrives for a statement on the parliament election at the headquarters of the Christian Democratic Union CDU in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017. (Boris Roessler/dpa via AP)Foto: Boris Roessler

ZDF:s vallokalsundersökning visade som väntat en stor ledning för konservativa CDU/CSU som blir klart största parti. Men där slutar de goda nyheterna för Angela Merkel.

Vid 20-tiden hade CDU/CSU omkring 33 procent av rösterna, en kraftig tillbakagång jämfört med valet 2013 då resultatet blev 41,5 procent.

Annons

– Det är allt annat än en självklarhet efter så många år att vi återigen lyckats bli störst, sade Angela Merkel på CDU:s valvaka i Konrad-Adenauer-Haus i Berlin.

Socialdemokraterna SPD gjorde också ett uselt val, det sämsta i efterkrigstiden. Högerpopulistiska AFD gick fram kraftigt och kom in i förbundsdagen. Vänsterpartiet (Die Linke) och De gröna (Die Grünen) visade upp små förändringar jämfört med förra valet. Liberala FDP är på väg tillbaka till förbundsdagen efter ett bra val.

Bara en liten stund efter att vallokalerna stängt och de första resultaten kommit meddelade SPD:s vice partiledare att det är slut på storkoalitionen i Tyskland och att Socialdemokraterna går i opposition.

FDP:s ledare Christian Lindner öppnar för koalitionssamtal med Merkel, men säger att då krävs det en ny politisk kurs.

AFD:s toppkandidat Alexander Gaulands säger att partiet ska motarbeta Merkel och "återta vårt land och vårt folk".

– Vi kommer att förändra det här landet, säger han enligt AFP.

Partiets framgång väcker dock starka reaktioner. Poliser och demonstranter har samlats utanför AFD:s valvaka vid Alexanderplatz och stämningen är mycket spänd, rapporterar TT:s utsände.

"Nazister!" skriker någon. Andra pekar finger i riktning mot balkongen till festvåningen där högerpopulisterna har sin fest.

Valrörelsen har beskyllts för att vara outhärdligt tråkig, men nu är den slut. Sedan klockan 8 i morse har folk strömmat till vallokalerna.

Stora delar av innerstaden hade spärrats av och omkring 1 300 poliser kommenderats ut.

Annons

Den som stannar hemma har förverkat sin rätt att klaga i efterhand, "i alla fall moraliskt", enligt den avgående talmannen i förbundsdagen Norbert Lammert (CDU), som hoppades att så många som möjligt skulle utnyttja sin demokratiska rättighet och rösta.

Bärbel Köstner har just röstat i Marzahn. Vilket parti det blev behåller hon för sig själv, men det viktigaste är att det satsas på barnen, anser hon.

– Skolböckerna borde vara gratis som när jag var liten, och det ska vara samma villkor oavsett om man är rik eller fattig.

Även flyktingpolitiken är ett viktigt ämne för Köstner.

– Det är rätt att hjälpa till, oavsett varifrån människor kommer. Men det hade behövt organiseras bättre, annars riskerar det att bli kaos.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons