Annons
Nyheter

Dålig hårdag - skyll på vädret

Torkar inte tvätten på strecket? Vägrar permanenten att hålla? Eller känner du dig bara konstant svettig?
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2012
Foto: Felipe Dana

På sommaren är luftfuktigheten som högst – med oväntade effekter.

Det är inte bara värme som får oss att svettas på sommaren – också hög luftfuktighet påverkar. Den gör att kroppen får svårare att kyla ner sig och gör att luften känns kvalmig. Och den som har valt att styla håret en riktigt fuktig dag vet vad som händer.

Annons

– Håret blir frissigt. Har du lockigt hår och plattar det är det väldigt lätt att lockarna kommer tillbaka. Samma sak om du har rakt hår och lockar det, det håller inte heller. Skandinaviska hår är extra känsliga, säger Linn Blomquist, frisör i Stockholm.

Svårigheterna beror på att hårstråna blir längre när luftfuktigheten ökar, något som utnyttjades i tidiga luftfuktighetsmätare.

En annan som i sitt yrke märker av sommarens ökade luftfuktighet är Lars Pilengrim, kaffeexpert.

– Definitivt. Det kan påverka mycket, särskilt om man mal espresso. Det klumpar sig, och man får förändra sin kvarn ganska mycket från dag till dag, och mala grövre om det är fuktigt, säger han.

Hög luftfuktighet är också en orsak till att matvaror håller sig sämre under sensommaren, den så kallade rötmånaden.

Vad är luftfuktighet?

Luft är en blandning av olika gaser, framför allt syre och kväve. Beroende på temperatur innehåller luften också olika mängder vattenånga, vatten i gasform. Den relativa luftfuktigheten mäts i procent. När luften är helt mättad med vattenånga säger man att luftfuktigheten är 100 procent. Då fälls vattenånga ut som vattendroppar – det blir dis och dimma. Ju varmare det är, desto mer vattenånga kan finnas i luften. Vid -20 grader kan en kubikmeter luft bara bära 1 gram vattenånga, medan lika mycket luft som är 20 grader varm kan bära 17 gram.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons