Annons
Nyheter

Brist på kattblod i banken

Charlie glider smidigt ut ur transportburen. Med sina stora blå kattögon kollar han läget.
Nyheter • Publicerad 17 september 2012
Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Han är van, det är femte gången han är på djursjukhuset för att lämna blod.

– Vi är beroende av djurägarna och blodgivarna, säger Bert-Jan Reezigt, klinikchef på intensivvårdsavdelningen på Blå Stjärnan i Göteborg.

Annons

Här finns en av de få blodbankerna i Sverige med ett 60-tal hundar registrerade som donatorer. Men bara ett tiotal katter, så ibland blir det brist i banken.

– Det kanske inte är så många som vet att katter kan ge blod, säger djursjukskötare Ellen Lundquister och klappar den fyraårige blodgivaren Charlie av rasen Rag Doll.

Charlie får lugnande och dropp och sövs sedan. Han välter åt sidan med öppna ögon. Pälsen rakas och hudfläcken tvättas på halsen där nålen förs in i venen. Det tar några minuter. Påsen fylls med omkring 50 milliliter blod.

Eftersom katten är sövd så känner han ingenting, enligt Ellen Lundquister som ger djuret salva i ögonen så att de inte ska bli torra av allt stirrande.

Hela besöket tar ungefär 40 minuter. Charlie börjar piggna till och påsen med blod tas tillvara. En påse som används när andra fyrfota vänner behöver hjälp efter att ha ätit råttgift eller blivit påkörda.

Katter som blodgivare

I nästan en månad håller sig kattblod i blodbankens kyl.

Ungefär var tredje månad kallas katter till djursjukhuset för tappning.

Blodgruppsystemet för katt kallas AB-systemet.

De flesta katter har blodgrupp A, enstaka raskatter har blodgrupp B.

Det är viktigt att korstesta före en blodtransfusion och att alltid ge B-blod till en B-patient och A-blod till en A-patient.

Katten måste vara frisk och bör vara vaccinerad.

Innekatter är att föredra, eftersom det finns olika virussjukdomar som katten kan få utomhus.

Katten måste vara minst ett år och väga över fyra kilo, utan att vara fet.

Källa: Djursjukhuset Blå Stjärnan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons