Annons
Nyheter

Bris: "Betygshets får barn att må dåligt"

Psykisk ohälsa går ner i åldrarna. Organisationen Bris anser att det beror på betygshets.
– Det måste bli ett stopp på att sänka åldersgränsen för betyg, innan det är utvärderat vad det faktiskt innebär, säger Magnus Jägerskog, Bris.
Publicerad 14 juni 2018
Foto: Anders Wiklund/TT

Stockholm

Under senare år har flera studier visat hur äldre barn i skolåldern mår sämre psykiskt. Nu visar en enkät från Folkhälsomyndigheten att även de yngre barnen känner av ökad stress. Antalet 11-åringar som uppger att de kan känna nedstämdhet, oro och ha svårt att sova, har ökat kraftigt.

Annons

– Vi blev förvånade över resultatet bland 11-åringar. Bland dem har resultatet tidigare legat relativt stabilt, säger Petra Löfstedt, utredare Folkhälsomyndigheten.

I enkäten får barnen själva skatta om de upplevt till exempel oro, nedstämdhet eller känt av ont i magen eller liknande tecken på stress och psykisk ohälsa. I årets enkät som nu publicerats svarar drygt 40 procent av flickorna i 11-årsåldern att de känt av psykosomatiska besvär. För pojkar är siffran 30 procent.

Det är en kraftig ökning jämfört med den senaste enkäten, genomförd 2013/2014 och visar på en högre andel med besvär än i någon tidigare enkät.

”Vi sätter det här i samband med stressen runt betyg”

En analys från tidigare i år visade att den försämrade psykiska hälsan bland 13- och 15-åringar till stor del berodde på situationen i skolan. Myndigheten utesluter inte möjligheten att det även gäller den ökande stressen bland 11-åringar.

Det stöds av Bris.

– Vi sätter det här i samband med stressen runt betyg. Barn berättar för oss om en tidig press att prestera och hur lärare redan i årskurs 4 börjar tala om betyg. Barnen säger rätt ut att det leder till stress, oro och känsla av utanförskap och att inte räcka till, säger Magnus Jägerskog, organisationens generalsekreterare.

Enligt organisationen uppfattar barn "betygsliknande omdömen" som betyg och Bris kräver att möjligheten att ge omdömen från årskurs 4 dras tillbaka.

– Det måste bli ett stopp på att sänka åldersgränsen för betyg, innan det är utvärderat vad det faktiskt innebär, säger han.

Senast för två dagar sedan krävde Allianspartierna i en gemensam artikel i Dagens Nyheter att betyg införs från och med årskurs 4.

Anders Wiklund/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons