Annons
Nyheter

Bostadshus kan drabbas av it-intrång

I Sverige finns flera hundra fastigheter med värme- och ventilationssystem som är sårbara för it-attacker, visar en granskning av SR Ekot.
Brott • Publicerad 27 december 2017
Foto: Hasse Holmberg / TT

Med hjälp av en speciell sökmotor har Ekot hittat över 300 fastigheter som är uppkopplade mot internet med säkerhetsbrister. I flera fall krävs inget lösenord för att till exempel ändra temperaturen i huset.

– Jag tror att det är vanligt. Jag tror att det finns många oförklarade problem i sådana här fastighetssystem som i själva verket beror på intrång, säger it-säkerhetsexperten Leif Nixon till SR.

Annons

I en nybyggd fastighet i Linköping fick de boende regelbundna kallduschar. Det tog fyra månader innan HSB Östergötland upptäckte att någon hade hackat systemet som styr varmvattnet.

– Vi var inte beredda på att det var någon som ville hacka sig in och styra våra värmesystem, säger energikonsult Tomas Eckerud till Ekot.

Ytterligare fem fastigheter upptäcktes med problem. I dag har HSB Östergötland installerat brandväggar och stärkt lösenorden.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons