Annons
Nyheter

Drunkningslarm efter lång polisjakt – misstänkt hoppade i sjön

En nattlig biljakt genom Sjuhärad fick ett blött slut för en av de två misstänkta. Han försökte fly genom att hoppa i sjön men insåg snabbt sina begränsningar och simmade tillbaka.
Sjuhärad • Publicerad 21 mars 2019 • Uppdaterad 22 mars 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var vid klockan 04.41 på natten till torsdagen som räddningstjänsten larmades om ett drunkningstillbud i sjön Tolken. En räddningsinsats som avblåstes innan räddningstjänstpersonalen kom fram.

Men händelsekedjan hade startat redan en dryg timme tidigare. Vid klockan 03.30 skulle polis stanna en bil i Sexdrega.

Annons

– Föraren vägrade stanna på polismans tecken så det blev en biljakt, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Beslut om spikmatta fattades av polisen och vid ett tillfälle försökte efterföljande polisbil preja flyktbilen, men den lyckades ändå fortsätta.

– Jakten slutade först i ett sommarstugeområde vid sjön Tolken i Äspered där två gärningsmän lämnade bilen, säger Cleverup.

Hundpatrull skickades till platsen och två män hittades.

– Den ene anträffades i terrängen och den andre anträffades i sjön. Han badade lite, säger Cleverup.

Så det var det som orsakade drunkningslarmet?

– Ja, vi drog på stora trumman ifall han skulle få för sig att simma utåt. Men han tog sig upp på land, han insåg väl sina begränsningar.

Männen, som båda är i 50-årsåldern, är kända av polisen sedan tidigare.

Bilföraren misstänks för drograttfylleri, grov olovlig körning, ringa narkotikabrott (eget bruk) samt vårdslöshet i trafik. Passageraren misstänks för ringa narkotikabrott (eget bruk).

Ingen av dem ska ha behövt sjukhusvård.

– De huttrar lite här, men har fått nya kläder av oss och blir nog varma snart. De kommer att höras och släppas, men misstankarna kvarstår, säger Robert Cleverup strax före klockan 05.30.

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons