Nyheter

Drunkningslarm efter lång polisjakt – misstänkt hoppade i sjön

Sjuhärad Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

En nattlig biljakt genom Sjuhärad fick ett blött slut för en av de två misstänkta. Han försökte fly genom att hoppa i sjön men insåg snabbt sina begränsningar och simmade tillbaka.

Det var vid klockan 04.41 på natten till torsdagen som räddningstjänsten larmades om ett drunkningstillbud i sjön Tolken. En räddningsinsats som avblåstes innan räddningstjänstpersonalen kom fram.

Men händelsekedjan hade startat redan en dryg timme tidigare. Vid klockan 03.30 skulle polis stanna en bil i Sexdrega.

– Föraren vägrade stanna på polismans tecken så det blev en biljakt, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Beslut om spikmatta fattades av polisen och vid ett tillfälle försökte efterföljande polisbil preja flyktbilen, men den lyckades ändå fortsätta.

– Jakten slutade först i ett sommarstugeområde vid sjön Tolken i Äspered där två gärningsmän lämnade bilen, säger Cleverup.

Hundpatrull skickades till platsen och två män hittades.

– Den ene anträffades i terrängen och den andre anträffades i sjön. Han badade lite, säger Cleverup.

Så det var det som orsakade drunkningslarmet?

– Ja, vi drog på stora trumman ifall han skulle få för sig att simma utåt. Men han tog sig upp på land, han insåg väl sina begränsningar.

Männen, som båda är i 50-årsåldern, är kända av polisen sedan tidigare.

Bilföraren misstänks för drograttfylleri, grov olovlig körning, ringa narkotikabrott (eget bruk) samt vårdslöshet i trafik. Passageraren misstänks för ringa narkotikabrott (eget bruk).

Ingen av dem ska ha behövt sjukhusvård.

– De huttrar lite här, men har fått nya kläder av oss och blir nog varma snart. De kommer att höras och släppas, men misstankarna kvarstår, säger Robert Cleverup strax före klockan 05.30.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.