Nyheter

Bersani mot segern i Italienska valet

Nyheter Artikeln publicerades

Opinionsläget tyder på att vänsterledaren Pier Luigi Bersani, 61, blir Italiens nye premiärminister efter helgens val. Hans arbete lär i så fall inte bli lätt.

– Det är otroligt hög stämning i partiet. Han säger att han känner sig lugn, men rätt så taggad, berättar svenska socialdemokraten Natalie Sial som var med och träffade Bersani efter vänsterledarens sista stora kampanjframträdande i Neapel i torsdags.

Sial är en av många europeiska socialdemokrater som deltagit i Bersani-kampanjens satsning på sociala medier. Inte minst Twitter har blivit ett slagfält i valet – bland annat beroende på att många av de hårda kampanjregler som finns inte gäller på internet.

Oklart stöd

Ex-kommunisten Bersani har lett Demokratiska partiet (PD) sedan 2009, länge med klar ledning i opinionsmätningarna. Även om marginalen har minskat rejält under valrörelsen tyder det mesta på att valkoalitionen "Italien – allas bästa" håller undan för högern och därmed får majoritet i underhuset.

Vad gäller överhuset är läget betydligt mer ovisst. Nyckelregioner som Lombardiet, Kampanien och Sicilien avgör om Bersani behöver hjälp av nuvarande premiärministern Mario Monti och eventuellt ännu fler för att bilda en stabil regering.

Att vända sig även till Silvio Berlusconis Frihetens folk blir dock inte aktuellt.

– En "stor koalition" är utesluten, för det är inte bra för Italien, deklarerade Bersani i Neapel.

Massmöte

Regeringsbildandet lär ta minst en månad. Bersani har lovat fortsätta med Monti-regeringens åtstramningar, men får troligen trippa försiktigt för att inte stöta sig med sin vänsterfalang och de stora fackförbunden, som har nära kopplingar till PD.

Ytterligare ett frågetecken är hur stor betydelse komikern Beppe Grillo får med antipolitiska Femstjärnerörelsen (M5S). I fredags kväll samlade Grillo, som inte själv kandiderar i valet, tiotusentals nyfikna framför Lateranbasilikan i Rom. Anhängarna hoppas på uppemot 25 procent av rösterna.