Annons
Nyheter

Bersani mot segern i Italienska valet

Opinionsläget tyder på att vänsterledaren Pier Luigi Bersani, 61, blir Italiens nye premiärminister efter helgens val. Hans arbete lär i så fall inte bli lätt.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2013
vänsterledaren Pier Luigi Bersani går enligt opinionsundersökningarna mot segern i det italienska valet.
vänsterledaren Pier Luigi Bersani går enligt opinionsundersökningarna mot segern i det italienska valet.Foto: Gregorio Borgia

– Det är otroligt hög stämning i partiet. Han säger att han känner sig lugn, men rätt så taggad, berättar svenska socialdemokraten Natalie Sial som var med och träffade Bersani efter vänsterledarens sista stora kampanjframträdande i Neapel i torsdags.

Sial är en av många europeiska socialdemokrater som deltagit i Bersani-kampanjens satsning på sociala medier. Inte minst Twitter har blivit ett slagfält i valet – bland annat beroende på att många av de hårda kampanjregler som finns inte gäller på internet.

Annons

Oklart stöd

Ex-kommunisten Bersani har lett Demokratiska partiet (PD) sedan 2009, länge med klar ledning i opinionsmätningarna. Även om marginalen har minskat rejält under valrörelsen tyder det mesta på att valkoalitionen "Italien – allas bästa" håller undan för högern och därmed får majoritet i underhuset.

Vad gäller överhuset är läget betydligt mer ovisst. Nyckelregioner som Lombardiet, Kampanien och Sicilien avgör om Bersani behöver hjälp av nuvarande premiärministern Mario Monti och eventuellt ännu fler för att bilda en stabil regering.

Att vända sig även till Silvio Berlusconis Frihetens folk blir dock inte aktuellt.

– En "stor koalition" är utesluten, för det är inte bra för Italien, deklarerade Bersani i Neapel.

Massmöte

Regeringsbildandet lär ta minst en månad. Bersani har lovat fortsätta med Monti-regeringens åtstramningar, men får troligen trippa försiktigt för att inte stöta sig med sin vänsterfalang och de stora fackförbunden, som har nära kopplingar till PD.

Ytterligare ett frågetecken är hur stor betydelse komikern Beppe Grillo får med antipolitiska Femstjärnerörelsen (M5S). I fredags kväll samlade Grillo, som inte själv kandiderar i valet, tiotusentals nyfikna framför Lateranbasilikan i Rom. Anhängarna hoppas på uppemot 25 procent av rösterna.

Pier Luigi Bersani är född i Bettola i Emilia-Romagna 1951. Han läste filosofi vid universitetet i Bologna, men har ägnat större delen av sitt liv åt politiken – först inom det nu nedlagda Italiens kommunistiska parti (PCI) och därefter inom dess socialdemokratiska efterföljare som nu heter Demokratiska partiet (PD).

Bersani har tidigare regeringserfarenhet som industriminister 1996–99, transportminister 1999–2001 och minister för ekonomisk utveckling 2006–08.

Han är gift med farmacevten Daniela och har två döttrar, Elisa och Margherita. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons