Annons
Nyheter
Två barn spelade spelet Smurf Village på varsin Ipad under en bilresa. Utan att barnen behövde skriva in något lösenord kunde de köpa jordgubbar i spelet för 749 kronor styck.
Nyheter • Publicerad 7 april 2011
Foto: SMURFS VILLAGE

När föräldrarna märkte att kvitton från Itunes Store började rasa in på deras e-postkonton stängde de ner sina konton. Men då hade smurfspelet redan hunnit kosta dem över 50 000 kronor, rapporterar P3 Nyheter. Att ladda hem själva spelet kostade bara sju kronor.

Det var inför en bilresa mellan Stockholm och Göteborg som mamman till de två sönerna, Maria Attvik, köpte smurfspelet.

Annons

– Jag laddade ner varsitt smurfspel till dem i Appstore. Det kostade sju kronor. Kanske läste jag inte villkoren tillräckligt noga, men jag trodde inte att det skulle kosta mer än så, säger Maria Attvik till TT.

Spelet går bland annat ut på att man ska mata och vattna jordgubbar för att de ska växa. Men det ingen av föräldrarna hade uppfattat var att barnen, när de väl var inne i spelet, själva kunde handla utan att det krävdes något lösenord. Bland annat gick det att köpa skottkärror med virtuella jordgubbar för 749 kronor styck.

Under bilresan satt barnen och spelade, och till en början märkte föräldrarna ingenting. Sedan började kvitton rasa in från Itunes Store, Apples betalningssystem. Till slut visade det sig att den ena sonen hunnit göra av med 11 000 kronor, den andra sonen 40 000 kronor.

– Allt eftersom de spelade kom det kvitto på kvitto. Det känns som att de bara är ute efter att lura en, säger Maria Attvik.

Nu har hon kontaktat Apple och bett att få pengarna tillbaka, men hittills har hon inte fått något svar.

Spelet, som säljs av amerikanska företaget Capcom, har även kritiserats hårt i bland annat USA.

Smurf Village ligger på sjätte plats bland de program i App Store som drar in mest pengar.

I beskrivningen av smurfspelet i App Store står det att det är gratis att spela, men att företaget tar betalt för extra innehåll i spelet. Det går dock att stänga av den funktionen genom att justera inställningarna. Enligt beskrivningen krävs det också att man skriver in sitt lösenord var femtonde minut för att kunna göra inköp.

Det kan bli svårt för föräldrarna att få tillbaka några pengar från det amerikanska företaget, tror Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket.

– Det rör sig ju om stora belopp, helt orimliga belopp. Men står det tydligt att det kan kosta när man köper applikationen har nog föräldern faktiskt godkänt att barnet är inne i applikationen och köper saker, säger Cecilia Norlander.

Hittills har Konsumentverket inte fått in några anmälningar om spelet. Hade det varit ett svenskt företag hade det möjligtvis gått att hävda att beloppen är orimliga, enligt Norlander.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons