Annons
Nyheter

Assange ska utlämnas

Wikileaks grundare Julian Assange ska överlämnas till Sverige där han misstänks för sexbrott, beslutar brittiska Högsta domstolen.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2012
Foto: Scanpix

Sverige har begärt att få honom utlämnad sedan två kvinnor anmält honom för sexbrott.

Lägre domstolar har tidigare godkänt Sveriges begäran men Assange har överklagade domen till britternas högsta rättsinstans, Supreme Court.

Annons

Men trots domstolens beslut är det ännu inte helt klart med överlämningen. En av Assanges advokater, den kända människorättsadvokaten Gareth Peirce, sade till medieuppbådet utanför domstolsbyggnaden att man kommer att ansöka om att fallet öppnas igen, rapporterar TT:s utsände.

- Domstolens beslut grundas på en fråga som parterna inte fick möjlighet att diskutera, därför var det inte en rättvis prövning, sade Peirce.

Domarna kommer sedan, antingen i rätten eller skriftligt, att meddela om de godtar advokatens invändning. Säger de nej innebär det att beslutet om att Assange ska överlämnas gäller. Om de säger ja öppnas ärendet på nytt.

Julian Assange själv fanns inte vid domstolen, då han fastnat i trafiken på vägen dit.

Karin Rosander, informationsdirektör på svenska åklagarmyndigheten, vet inget om detaljerna kring varför försvaret begärde att ärendet ska öppnas igen och om det är möjligt.

- Det här innebär i alla fall att det blir ytterligare fördröjning, säger hon.

Advokat Claes Borgström, som företräder de två kvinnorna, hade hoppats på att Assange skulle komma till Sverige redan nästa vecka.

- Den påfrestning mina klienter har varit utsatta för är svår att föreställa sig. Det här har tagit en oerhörd lång tid, ett och ett halvt år har den rättsliga hanteringen dröjt, säger han.

Nu befarar han att det kommer att bli ytterligare fördröjning eftersom Assanges advokat Dinah Rose lyckades få igenom en invändning, som brittiska HD gav henne 14 dagar på sig att utveckla. Invändningen gäller en punkt i domen som hon inte hade haft möjlighet att bestrida under förhandlingen. Assange själv närvarade inte under förhandlingen.

TT: Tror du att det kommer ett åtalsbeslut före midsommar?

Annons

- Knappast, säger Borgström.

Julian Assange är misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Brotten ska han ha begått mot två svenska kvinnor under ett Sverigebesök sommaren 2010.

Han häktades i sin frånvaro och greps i Storbritannien i december samma år med stöd av en europeisk arresteringsorder men släpptes sedan mot borgen. Utlämningsbeslutet har varit en långdragen juridisk process, flera av Assanges överklaganden har avslagits och frågan har stötts och blötts i engelska domstolar.

Assange har suttit i husarrest i Storbritannien i väntan på att frågan ska avgöras av lande

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons