Annons
Nyheter

Anmälningarna till ARN ökar

Flest klagomål rör elektronik, och den kategorin steg från 700 anmälningar till över tusen. Motor är en annan stor kategori, men ökningen har skett inom nästan alla områden. Resor är däremot ett område där färre har klagat.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2012
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Långsamma bredband, luddiga telefonavtal och abonnemang som strular tillhör de vanligaste klagomålen. Men även annat klagas det på mer och mer. Antalet anmälningar till ARN ökade kraftigt det första halvåret i år.

Totalt kom 5 700 anmälningar in till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) under årets första sex månader. Det är en ökning med 20 procent jämfört med samma period i fjol.

Annons

Flest klagomål rör elektronik, där också allt som rör telefoni och internet ingår. Den kategorin steg från 700 anmälningar till över tusen. Mobil- och bredbandstjänster är det som folk klagar mest på.

– Avtals- och fakturafrågor, till exempel uppsägningstid, och att bredbandet går för långsamt är de vanligaste ämnena, säger Nils Sigfrid, ansvarig för elektronikavdelningen.

När det gäller trasiga apparater är den stora stridsfrågan om det är tillverkarens eller en slarvig kunds fel att datorn, tv:n eller kylskåpet inte fungerar.

Nätanmälan

Elektronik följs tätt av motor, med nästan lika många klagomål. Då handlar det framför allt om försäljning av begagnade bilar och reparationer där de inblandade inte är överens.

Men klagomålen har ökat på i stort sett allt hos ARN, bortsett från resor. Den främsta förklaringen är att det sedan i höstas är möjligt att anmäla via ARN:s hemsida.

– När det rör sig om små belopp kanske man tidigare inte tog sig besväret att skicka in handlingar. Men när man ser att det bara är att fylla i ett formulär på nätet blir tröskeln lägre, säger Nils Sigfrid.

Skriftliga avtal

Om fler anmälningar betyder att fler – eller färre – får rätt går att se först om några månader, enligt Maria Berge, administrativ chef på ARN. Det tar cirka ett halvår från att en person har klagat till att det kommer ett beslut.

– De senaste åren har omkring 40 procent fått rätt. Cirka 70 procent av företagen följer besluten, säger Maria Berge.

Annons

För att ha störst chans att få rätt är hennes råd att ha så mycket som möjligt om vad man kommit överens om i skrift.

– Det är också bra att skriva ner det man har kommit överens om muntligt, säger hon.

Klagotoppen

5 675 anmälningar kom in till ARN första halvåret 2012.

4 629 ärenden anmäldes under samma period förra året.

De största kategorierna är:

Elektronik (1008)

Motor (989)

Bostad (825)

Resor (817).

De senaste åren har anmälaren fått rätt i omkring 40 procent av de ärenden som avgörs.

Cirka 70 procent av företagen följer ARN:s beslut.

Källa: Allmänna reklamationsnämnden

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons