Nyheter

Allt fler barn vräks i Sverige

Samhälle (TT) Artikeln publicerades
Nu blir allt fler barn av med sina hem. Arkivbild.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Nu blir allt fler barn av med sina hem. Arkivbild.

En god trend har brutits. Under förra året började antalet barnfamiljer som vräkts från sina bostäder att öka, efter flera års nedgång.

En oroväckande utveckling, tycker Kronofogden.

Under 2018 var det två vräkningsärenden som totalt berörde fyra barn i Borås.

Sedan 2008 har det funnits ett mål att minska antalet vräkningar där barn är inblandade, och utvecklingen var positiv ända fram till 2018.

Men under förra året berördes 448 barn i samband med 247 vräkningar i hela Sverige. Det är en ökning med 36 ärenden jämfört med 2017. Då drabbades 392 barn.

– Vi ser att den allra vanligaste orsaken är obetald hyra, och att den obetalda skulden vid ansökningstillfället är 10 000 kronor eller lägre i 38 procent av fallen. Men vi vet inte säkert vad ökningen av vräkningar där barn berörs beror på, men vi ska undersöka det, säger Kim Jonsson, kommunikatör inom förebyggande verksamhet hos Kronofogden.

Från andra länder

I Södertälje, där antalet vräkta barnfamiljer ligger högt, är dock orsaken oftast otillåten andrahandsuthyrning, enligt Gunilla Svalborg Magnusson, kronoinspektör hos Kronofogden i Södertälje.

– Det är nästan alltid barnfamiljer som kommer från andra länder, och som inte är skrivna på adressen, säger hon.

Ofta känner de inte till att de har ett svartkontrakt, eller att de inte är okej att för dem att bo i lägenheten, och myndigheterna känner inte heller till att barnen bor där.

– Det har ökat här i Södertälje, eftersom svartkontrakten har ökat så mycket. Det har blivit en marknad som många tjänar stora pengar på, säger Gunilla Svalborg Magnusson

I de fall där barnfamiljer som är skrivna på en adress riskerar vräkning, och därmed är kända av myndigheterna, går det inte så långt, förklarar hon.

– För dem som är skrivna på sin adress och lever här har socialtjänsten löst det innan dess.

Nu ska Kronofogden ta redan på om svartmarknaden, som bedöms vara orsaken i Södertälje, också orsakar ökningar på andra håll.

– Vi vet inte om detta med andrahandsuthyrning även gäller resten av landet, men vi ska undersöka det, säger Kim Jonsson.

Tidiga åtgärder

Hon pekar på de åtgärder för att minska vräkningarna där barn drabbas som Kronofogden förespråkar.

– Vi tror på att hyresvärden ska ta en tidig och personlig kontakt med hyresgästen om hyran inte betalas. Inte bara skriva brev. Och så ser vi också att det är viktigt att socialtjänsten och hyresvärdarna på orten samverkar. Ju tidigare de kommer in, desto större blir chansen att man aldrig behöver gå in med vräkningar, säger Kim Jonsson.

Antalet vräkningar totalt sett, även i ärenden då inte barn varit inblandade, har också ökat under 2018. De verkställda vräkningarna ökade från 1 938 till 2 022.

Under 2018 var det två vräkningsärenden som totalt berörde fyra barn i Borås.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.