Nyheter

Ahlmark till hårt angrepp mot Bildt

Nyheter Artikeln publicerades

Den förre folkpartiledaren Per Ahlmark går till hårt angrepp mot utrikesminister Carl Bildt i sina memoarer. Carl Bildt är likgiltig inför folkmord, skriver Per Ahlmark.

Han anklagar Bildt för att ha förminskat serbernas massmord på bosnier i Srebrenica och för att ha tigit om den sudanesiska regimens ansvar för folkutrotningen i Darfur. Bildts lojalitet mot Lundin Oil som gjorde honom förmögen var större än hans avsmak för massdödande i Darfur, hävdar Ahlmark.

Per Ahlmark hävdar i sin bok att nuvarande folkpartiledaren Jan Björklund bekräftat för honom att Bildt förbjöd statsråd att använda termen folkmord om dödandet i Darfur.

"Ministrarna, även de så kallade liberala, lydde fåraktigt Bildts anvisningar", skriver Ahlmark.

Han anklagar de fyra borgerliga partiledarna för att ha lurat väljarna 2006 genom att inte ha avslöjat att Carl Bildt skulle bli utrikesminister.

"Oljemannen med optionerna kommer, trodde vi lättsinnigt, att stanna kvar i norra Afrika och där fortsätta att bygga upp sin privata förmögenhet. Det var alltså fullt möjligt att rösta på alliansen 2006 och hoppas på det bästa. De lurade oss", skriver Ahlmark.

"Bildt enfaldig syn på Israel"

Ahlmark kritiserar även Carl Bildt för att vara "okunnig om och otäckt kylig inför det judiska". Ahlmark och ett antal personer som drivit fram rättegången mot den antisemitiska radiostationen Radio Islam, ville inför valet 1991 träffa partiledare och varna för de antisemitiska stämningar som de ansåg blossat upp.

De fick träffa företrädare för Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna. Men inte Carl Bildt, som då var partiledare för Moderaterna.

"I stället lät han oss alla på ett kränkande sätt förstå att han själv var totalt ointresserad av fakta om modern, antijudisk hets", skriver Ahlmark.

Han kritiserar även Bildt för att ha en "enfaldig" syn på staten Israel som ett monoetniskt land, trots att det består av invandrare från mer än 100 nationer. "Utrikesministerns okunnighet om detta lands historia, kultur, vitalitet och folkstyre är påtaglig och utgår från en klart fientlig attityd", skriver Per Ahlmark.

"Inte minst här avslöjar Carl Bildt, öppet och ihärdigt, de reaktionära värderingar som så ofta har drivit honom", skriver han.

Björklund kommenterar inte

Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund vill inte kommentera för TT Per Ahlmarks uppgifter om att Björklund skulle ha sagt att Carl Bildt förbjudit statsråden att beteckna händelserna i Darfur som folkmord.