Annons

Nu tar Sibas ägare över Netonnet

Boråsbaserade Netonnet förlorar sin självständighet.
Näringsliv • Publicerad 24 februari 2011
Vd Anders Halvarsson på väg ut, åtminstone genom dörren. Snabbläsning av text för rabatterbjudande. Affärerna rullar på samtidigt som framtiden välvs om.
Vd Anders Halvarsson på väg ut, åtminstone genom dörren. Snabbläsning av text för rabatterbjudande. Affärerna rullar på samtidigt som framtiden välvs om.Foto: Lennart Magnusson

Familjen Bengtsson, ägare av Siba, tar genom bolaget Waldir över majoriteten i Netonnet. Vd Anders Halvarsson säljer sin del i företaget. Styrelsen avråder inte längre från att sälja. Netonnets framtid ligger i dunkel.

Tidigare rekommenderade styrelsen aktieägarna att inte sälja till Waldir. Men så visade det sig att det fanns aktieägare som skulle anta budet. Där föll försvarslinjen.

Annons

Överraskade utvecklingen styrelsen?

– För oss handlar det mer om besvikelse än överraskning. De som nu säljer gör det till för lågt pris med hänsyn till företaget framtida möjligheter, säger Ebbe Pelle Jacobsen, styrelseordförande i Netonnet, från sitt kontor i Paris. Från styrelsen sida ser man Waldirs agerande som ett fientligt övertagande.

Styrelsen har sökt alternativ till affären med Siba-ägarna.

– Andra partners såg vi som mer intressanta. Vi har sökt kontakt, inte utan framgång. Men tiden har varit för knapp för att lyckas.

När det visade sig att Waldir hade majoritet inom räckhåll blev det styrelsens plikt att ändra rekommendation.

– Blir Waldir majoritetsägare blir aktien ointressant på marknaden, får låg likviditet, riskerar att minska starkt i värde. Det måste aktieägare ta med i beräkningen nu.

Styrelsen har sökt dialog med Waldir, men inte lyckats.

– Vi vet ingenting om vad familjen Bengtsson tänker sig för framtid för Netonnet, säger ordföranden. Men nu kommer man åter att försöka nå kontakt med den nya huvudägaren.

I budhandlingen fanns deklarationer om att verksamheten ska drivas vidare som tidigare, med intakt ledning. Men det är formuleringar som är föga förpliktande.

Waldirs tystnad och den osäkerhet som det göder sprider oro bland medarbetare.

Annons

– Vi ser ju detta som Hans-Krister Anderssons och Anders Halvarssons företag ärven om det är börsnoterat. Nu ändras allt. Och visst känns det ovisst vad som ska hända med huvudkontoret här i Borås, säger en medarbetare.

Vätterledens Invest AB, med 10,8 procents ägarandel, är överraskad över den snabba vändningen.

– Nej, vi har inte sålt. Det är väl Hans Krister Andersson och Anders Halvarsson i företagsledningen som sålt eller annonserat försäljning. Vi hade gärna sett att någon annan intressent än Waldir kommit in och hade gärna hjälpt till med det om styrelsen kontaktat oss, säger Nils-Olov Jönsson, styrelseordförande i Vätterledens Invest. Han är mycket kristik till familjen Bengtssons agerande.

– Det är exempellöst att på detta sätt gå in och kapa ett börsnoterat företag. De har redan från början, när inköpen av aktier startade, agerat ojust genom att hellre ta börsböter än att ge korrekt information.

Hur Vätterledens Invest nu gör med sina aktier är ännu inte bestämt.

Waldir lovade att svara på BT:s frågor via mejl. Några svar kom dock inte under eftermiddag och kväll.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons