Näringsliv

H&M utreder misstänkt straffarbete i Kina

Ekonomi Artikeln publicerades
H&M, med vd Karl-Johan Persson, har som policy att avbryta alla kontrakt med underleverantörer som inte följer H&M:s regelverk. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
H&M, med vd Karl-Johan Persson, har som policy att avbryta alla kontrakt med underleverantörer som inte följer H&M:s regelverk. Arkivbild.

Klädkedjan H&M, den holländska konkurrenten C&A och det amerikanska konglomeratet 3M utreder uppgifter om att fångar i kinesiska fängelser tillverkat produkter för företagen.

Uppgifterna publicerades av tidningen Financial Times i förra veckan i en artikel där Peter Humphrey – en brittisk företagsutredare och före detta journalist – berättar om 23 månader inspärrad i ett kinesiskt fängelse.

– Våra män tillverkade delar till paket. Jag kände igen flera välkända varumärken – 3M, C&A och H&M, sade Humphrey till tidningen.

Det ska i fängelset även ha tillverkats textiler och komponenter.

I ett mejl till TT kommenterar den svenska klädjätten anklagelserna.

"Det är helt oacceptabelt att leverantörer förlägger tillverkning till fängelser. Det är ett allvarligt brott mot vårt regelverk och skulle leda till att samarbetet med leverantören avslutas omedelbart", skriver bolaget.

Och fortsätter:

"Vi känner till att det förekommer uppgifter i medier rörande detta, men vi har inte kunnat verifiera om de stämmer. Vi ser allvarligt på det och söker efter mer information tillsammans med vårt lokala team i Kina."