Annons

Dags att påminnas om sin pension

Jobba eller inte. För den statliga pensionen gör det ingen jätteskillnad men för tjänstepensionen avgör den allt. I dagarna landar det röda pensionskuvertet hos 1,9 miljoner tjänstemän.
Pension • Publicerad 19 mars 2018
Först kommer ett orange kuvert, nu i dagarna får de privata tjänstemännen ett rött. Arkivbild.
Först kommer ett orange kuvert, nu i dagarna får de privata tjänstemännen ett rött. Arkivbild.Foto: MAJA SUSLIN / TT

I snitt får en privat tjänstemannapensionär 6 700 kronor extra i månaden utöver den statliga allmänna pensionen, enligt en prognos från Collectum som är den organisation som administrerar tjänstepensionen ITP. Nu är det dags att kanske kika i det röda kuvertet som årligen dimper ner i brevlådan.

– Kuvertet fungerar mer som en påminnelse, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Annons

Kolla sin pension kan man nämligen göra när som helst på minpension.se.

För de flesta tjänstemän utgör tjänstepensionen en väldigt stor del av den totala pensionen. För exempelvis en systemvetare med en ingångslön på 29 000 i månaden och en slutlön på 57 000 så blir utfallet i total pension på att ha tjänstepension eller ej, 60 respektive 30 procent av slutlönen, enligt Tomas Carlsson.

”Tjänar man mer än brytpunkten är tjänstepensionen extremt viktig.”

– Tjänar man mer än brytpunkten är tjänstepensionen extremt viktig, säger han.

Är lönen sämre än så, det vill säga runt 42 000 kronor i månaden, blir effekten mindre. Då kommer tjänstepensionen utgöra ungefär 15 procent och den allmänna pensionen cirka 40 procent av slutlönen.

Om man däremot jobbar eller inte har inte lika stor betydelse för den allmänna pensionen. På ett helt yrkesliv för en låginkomsttagare får den blivande pensionären bara en knapp tusenlapp mer i månaden än om denne inte hade jobbat alls. Det hänger ihop med grundskyddet som garanterar en viss lägsta pension.

– Den skillnaden skulle vara större om man höjde avgiften till pensionssystemet, säger Carlsson.

Olle Lindström/TT

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons