Näringsliv

Bostadssäljare får räkna med lägre priser

Sverige Artikeln publicerades
Slutpriset för bostadsrätter fortsätter att sjunka under utgångspriset enligt ny statistik från Hemnet. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Slutpriset för bostadsrätter fortsätter att sjunka under utgångspriset enligt ny statistik från Hemnet. Arkivbild.

Här är ännu ett bevis för att bostadsmarknaden svalnar: Det genomsnittliga slutpriserna för bostadsrätter ligger nu för första gången sedan juli 2014 under utgångspriserna. Detta enligt statistik från Hemnet och Svensk Mäklarstatistik som TT har tagit del av.

I september inleddes nedgången på bostadsmarknaden på allvar och när siffror för oktober nu redovisas visar de på en tydlig trend. På ett riksplan får nu säljare räkna med tre procentenheters lägre slutpris i genomsnitt jämfört med utgångspriserna.

I Stockholms län har slutpriserna sjunkit med två procentenheter jämfört med oktober.

Dessa siffror kan jämföras med hur situationen såg ut för ett år sedan. Då kunde köpare glädjas åt att i snitt räkna med sju procents uppgång på ett riksplan och tio procent i Stockholms län.

– Vi ser att utbudet har ökat mycket kraftigt under sommaren och vi har en nyproduktion på väldigt hög nivå. Det är något som har bidragit samtidigt som affärerna går långsammare, kommenterar Hemnets talesperson Staffan Tell.

Bland övriga faktorer som nu kommit att påverka är osäkerhet kring hur det blir med amorteringskrav och ett ränteläge med kraftiga signaler om en uppgång. På riksplan har förekomsten av accepterat pris ökat kraftigt

Staffan Tell säger att det finns flera andra faktorer i Hemnets statistik som visar på att bostadsmarknaden nu har kylts av.

– När det gäller objekt som tagits bort innan visning har antalet sjunkit från 22 procent i oktober till 17 procent i oktober och det görs betydligt fler prissänkningar än tidigare, ger han som ytterligare exempel.

Nästa utgivning av statistik över bostadspriser kommer om drygt tre veckor, den 14 december från Svensk mäklarstatistik.

Fakta

Så har priserna förändrats under 2017

Den procentuella förändringen mellan annonserat pris och slutpris på objekt på Hemnet.

Riket, bostadsrätter:

MånadProcentuell förändring

Januari13

Februari13

Mars7

April9

Maj8

Juni8

Juli2

Augusti7

September–1

Oktober–3

Stockholms län:

Januari10

Februari10

Mars9

April9

Maj9

Juni5

Juli1

Augusti7

September1

Oktober–2

Visa mer...