Recept
Grillade grönsaker
1 zucchini
1 aubergin
1 röd paprika
1 litet blomkålshuvud
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Salt och peppar
* Koka upp ättika, socker och vatten och låt svalna.
* Skär zucchini, paprika och aubergin i små bitar.
* Grilla eller stek mjuka.
* Salta och peppra.
* Skär blomkålen i små buketter och koka mjuka i lättsaltat vatten.
* Lägg grönsakerna i ättikslagen.
* Häll av lagen innan servering.
Couscoussallad med scampi
3 dl stor couscous
1 bunt grön sparris
2 påsar minimorötter
2 pkt minimajs
Färsk oregano
500 g scampi med skal
Salt och peppar
Olivolja
1 msk sweet chili-sås
* Koka couscousen enligt förpackningen, låt svalna.
* Skala sparrisen.
* Koka sparrisen och majsen i 1 minut.
* Spola i kallt vatten.
* Dela sparrisen och majsen i mindre bitar.
* Skiva morötterna tunt.
* Skala scampin.
* Blanda couscous, sparris, majs och morötter.
* Salta och peppra.
* Stek scampin i olivolja ca 1–2 minuter.
* Tillsätt sweet chili.
* Blanda ner scampin i salladen, ringla över olivolja och strö över oregano.
Rostad färskpotatissallad
1 kg färskpotatis
2 buntar rädisor
2 förpackningar haricots verts
Rosmarin
Salt och peppar
Olivolja
* Skölj och dela potatisen.
* Lägg i form, salta och peppra, strö över olivolja och lite rosmarin.
* Rosta i ugn på 200 grader.
* Dela och koka haricots verts 1 minut.
* Spola i kallt vatten.
* Skölj och skiva rädisorna tunt.
* Blanda potatis, rädisor och haricots verts.
* Salta och peppra, ringla över olivolja.
Kycklingspett med pesto
1 kg kycklingfilé
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
0,5 dl riven parmesanost
1 dl olivolja
0,5 dl solrosfrön
Salt och peppar
* Rosta solrosfröna i en het panna tills de blir gyllenbruna.
* Mixa solrosfrön, basilika, ost och vitlök.
* Tillsätt olivoljan samt salta och peppra.
* Dela kycklingen i långa bitar.
* Lägg i skål och slå på peston, blanda.
* Trä på spett och baka i ugn på 150 grader i ca 15 minuter.
Kardemummapannacotta
5 dl grädde
5 dl mjölk
1 tsk kardemummakärnor
0,5 dl socker
5 gelatinblad
3 rabarber
2 dl socker
2 dl vatten
2 msk grenadin
* Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
* Koka upp mjölk, grädde och socker med kardemummakärnor.
* Smält ner gelatinet.
* Låt svalna.
* Fördela i glas/koppar.
* Koka upp vatten, socker och grenadin.
* Låt svalna.
* Skölj och skiva rabarbern tunt på längden.
* Lägg ner rabarbern i sockerlagen med grenadin.
* Lägg rabarber på pannacottan före servering.
Melon och skinka
Valfri melon
Lufttorkad skinka
* Skär kuber av melonen.
* Skär strimlor av skinkan.
* Linda in melon i skinka.
* Trä på spett.
Caesarsallad
2 romansallat
2 pkt bacon
200 g valfritt bröd
* Skölj och dela sallaten, låt torka.
* Rosta bacon knaprigt i ugn, ca 200 grader i 15 minuter.
* Skär brödet i tärningar och rosta på samma sätt som bacon.
2,5 dl rapsolja
2 äggulor
4 ansjovisfiléer med spad
1 vitlöksklyfta
2 msk riven parmesanost
svartpeppar
* Vispa under omrörning ner oljan i en tunn stråle i äggulan.
* Mixa ansjovis, vitlök och ost.
* Blanda ner i majonnäsen.
* Smaka av med spad och peppar.
Före servering: blanda sallat, dressing, krutonger och bacon i en skål.
Fläskfilé
1 kg benfri fläskkotlett/fläskfilé
2 apelsiner
Salt och peppar
Smör
* Stek köttet gyllenbrunt i smör.
* Salta och peppra.
* Baka klart i ugn på 150 grader till en innertemperatur av 62 grader.
* Ta ut och låt vila.
* Riv skalet på 1 apelsin och pressa ur juicen.
* Blanda med köttet och lägg i påse i kyl över natten.
* Skär filéer av den andra apelsinen och grovhacka.
Före servering: skär upp köttet och garnera med hackad apelsin.
Fänkålsbröd i långpanna
50 g jäst
7 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk fänkålsfrön
1 msk sirap
2 msk olivolja
14 dl mjöl
* Blanda jäst och vatten.
* Blanda ner salt, fänkål, sirap och olja.
* Blanda ner mjöl.
* Häll upp i smörad långpanna och låt jäsa till dubbel storlek.
* Baka i ugn på 200 g i ca 25 minuter.