Annons
Nyheter

Recept

Recepten är beräknade för 6–8 portioner
Nyheter • Publicerad 19 maj 2008
Grillade grönsaker.
Grillade grönsaker.Foto: Lisa Hjertén
Couscoussallad med scampi.
Couscoussallad med scampi.Foto: Lisa Hjertén
Kardemummapannacotta.
Kardemummapannacotta.Foto: Lisa Hjertén
Caesarsallad.
Caesarsallad.Foto: Lisa Hjertén
Fläskfilé.
Fläskfilé.Foto: Lisa Hjertén
Cider är ett bra alkoholfritt alternativ som passar till en kall buffé, enligt vinkypare Jonas Nelson.
Cider är ett bra alkoholfritt alternativ som passar till en kall buffé, enligt vinkypare Jonas Nelson.Foto: Lisa Hjertén
Kycklingspett med pesto.
Kycklingspett med pesto.Foto: Lisa Hjertén

Grillade grönsaker

1 zucchini

Annons

1 aubergin

1 röd paprika

1 litet blomkålshuvud

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

Salt och peppar

* Koka upp ättika, socker och vatten och låt svalna.

* Skär zucchini, paprika och aubergin i små bitar.

* Grilla eller stek mjuka.

Annons

* Salta och peppra.

* Skär blomkålen i små buketter och koka mjuka i lättsaltat vatten.

* Lägg grönsakerna i ättikslagen.

* Häll av lagen innan servering.

Couscoussallad med scampi

3 dl stor couscous

1 bunt grön sparris

2 påsar minimorötter

2 pkt minimajs

Färsk oregano

Annons

500 g scampi med skal

Salt och peppar

Olivolja

1 msk sweet chili-sås

* Koka couscousen enligt förpackningen, låt svalna.

* Skala sparrisen.

* Koka sparrisen och majsen i 1 minut.

* Spola i kallt vatten.

* Dela sparrisen och majsen i mindre bitar.

* Skiva morötterna tunt.

Annons

* Skala scampin.

* Blanda couscous, sparris, majs och morötter.

* Salta och peppra.

* Stek scampin i olivolja ca 1–2 minuter.

* Tillsätt sweet chili.

* Blanda ner scampin i salladen, ringla över olivolja och strö över oregano.

Rostad färskpotatissallad

1 kg färskpotatis

2 buntar rädisor

2 förpackningar haricots verts

Annons

Rosmarin

Salt och peppar

Olivolja

* Skölj och dela potatisen.

* Lägg i form, salta och peppra, strö över olivolja och lite rosmarin.

* Rosta i ugn på 200 grader.

* Dela och koka haricots verts 1 minut.

* Spola i kallt vatten.

* Skölj och skiva rädisorna tunt.

* Blanda potatis, rädisor och haricots verts.

Annons

* Salta och peppra, ringla över olivolja.

Kycklingspett med pesto

1 kg kycklingfilé

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

0,5 dl riven parmesanost

1 dl olivolja

0,5 dl solrosfrön

Salt och peppar

* Rosta solrosfröna i en het panna tills de blir gyllenbruna.

Annons

* Mixa solrosfrön, basilika, ost och vitlök.

* Tillsätt olivoljan samt salta och peppra.

* Dela kycklingen i långa bitar.

* Lägg i skål och slå på peston, blanda.

* Trä på spett och baka i ugn på 150 grader i ca 15 minuter.

Kardemummapannacotta

5 dl grädde

5 dl mjölk

1 tsk kardemummakärnor

0,5 dl socker

Annons

5 gelatinblad

3 rabarber

2 dl socker

2 dl vatten

2 msk grenadin

* Blötlägg gelatinet i kallt vatten.

* Koka upp mjölk, grädde och socker med kardemummakärnor.

* Smält ner gelatinet.

* Låt svalna.

* Fördela i glas/koppar.

Annons

* Koka upp vatten, socker och grenadin.

* Låt svalna.

* Skölj och skiva rabarbern tunt på längden.

* Lägg ner rabarbern i sockerlagen med grenadin.

* Lägg rabarber på pannacottan före servering.

Melon och skinka

Valfri melon

Lufttorkad skinka

* Skär kuber av melonen.

* Skär strimlor av skinkan.

Annons

* Linda in melon i skinka.

* Trä på spett.

Caesarsallad

2 romansallat

2 pkt bacon

200 g valfritt bröd

* Skölj och dela sallaten, låt torka.

* Rosta bacon knaprigt i ugn, ca 200 grader i 15 minuter.

* Skär brödet i tärningar och rosta på samma sätt som bacon.

2,5 dl rapsolja

Annons

2 äggulor

4 ansjovisfiléer med spad

1 vitlöksklyfta

2 msk riven parmesanost

svartpeppar

* Vispa under omrörning ner oljan i en tunn stråle i äggulan.

* Mixa ansjovis, vitlök och ost.

* Blanda ner i majonnäsen.

* Smaka av med spad och peppar.

Före servering: blanda sallat, dressing, krutonger och bacon i en skål.

Annons

Fläskfilé

1 kg benfri fläskkotlett/fläskfilé

2 apelsiner

Salt och peppar

Smör

* Stek köttet gyllenbrunt i smör.

* Salta och peppra.

* Baka klart i ugn på 150 grader till en innertemperatur av 62 grader.

* Ta ut och låt vila.

* Riv skalet på 1 apelsin och pressa ur juicen.

Annons

* Blanda med köttet och lägg i påse i kyl över natten.

* Skär filéer av den andra apelsinen och grovhacka.

Före servering: skär upp köttet och garnera med hackad apelsin.

Fänkålsbröd i långpanna

50 g jäst

7 dl kallt vatten

1 tsk salt

1 msk fänkålsfrön

1 msk sirap

2 msk olivolja

Annons

14 dl mjöl

* Blanda jäst och vatten.

* Blanda ner salt, fänkål, sirap och olja.

* Blanda ner mjöl.

* Häll upp i smörad långpanna och låt jäsa till dubbel storlek.

* Baka i ugn på 200 g i ca 25 minuter.

Lena Nyberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons