Annons
Nyheter

Recept:

Nyheter • Publicerad 12 juni 2008
Färgglada grillspett lyser upp midsommarbordet.
Färgglada grillspett lyser upp midsommarbordet.Foto: Monika Norrby
Midsommarsnapsen blandas av Renat, citron och mynta.
Midsommarsnapsen blandas av Renat, citron och mynta.Foto: Monika Norrby

Matjessill på danska

6 portioner, 15 minuter

Annons

Svensk tradition möter dansk. Fiffa till sillen som om vi vore i Danmark.

1 ägg

3 burkar hela matjesfiléer

1 liten rödlök

1 späd purjolök

1 knippa gräslök

3–4 msk kapris

50 g smör

* Koka ägget hårdkokt. Låt svalna, skala och hacka.

* Låt sillen rinna av och lägg upp på ett vackert fat. Om du vill kan du skära den i diagonala bitar först, men ändå lägga upp dem så att det ser ut som hela filéer.

Annons

* Skala och skiva rödlöken tunt. Skiva purjon och strimla gräslöken. Strö all lök över sillen tillsammans med hackat ägg och kapris. Bryn smöret och ringla över alltsammans.

* Servera med danskt rågbröd, stark ost och snaps.

Johanssons Lidingölax

6–8 portioner, 6 timmar

Här är laxen i princip rå, som en smakrik sashimi. Fantastiskt gott. Men laxen måste vara pinfärsk och av högsta kvalitét. Be fiskhandlaren skära bort skinn och slaksidor.

1 kg färsk skinnfri laxfilé, slaksidan bortskuren

2 msk olivolja

4 msk dijonsenap

cirka 5 cm färsk ingefära

1 knippe salladslök

Annons

1/2 dl japansk soja

3 msk söt soja (ketjap manis, finns i asiatiska hyllan)

2 msk sesamfrön

* Putsa bort alla mörka partier på laxen och rester av skinnet. Skär bort slaksidan (”långsidorna”) om inte fiskhandlaren redan har gjort det.

* Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Halstra laxen i cirka tio sekunder på varje sida. Det ska vara riktigt hett och gå riktigt fort! Lägg upp den på ett smörpapper. Bred på dijonsenap på båda sidorna. Skala och finhacka ingefäran, strimla det gröna på salladslöken och strö på båda sidorna så att det täcker (hacka mer om det inte räcker). Packa in i plastfolie och lägg i kylen i 5– 6 timmar.

* Blanda sojasorterna. Rosta sesamfrön i torr stekpanna tills de börjar dofta och få lite färg. Häll fröna i såsen.

* Skär upp laxen i en halv centimeter tjocka skivor. Servera med sojasåsen och potatisen här intill.

Färskpotatis med rökt sidfläsk och sockerärter

6–8 portioner, 20 minuter

En lite mer traditionell ”bonnarätt” med nordiska smaker, som ändå passar finfint till den moderna laxen. Den gör sig utmärkt på egen hand också.

Annons

1,2 kg färskpotatis

150 g rökt sidfläsk

dill

200 g sockerärter

smör

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

* Skrubba potatisen noga. Skär bort svålen på fläsket och tärna resten fint. Knaperstek på medelvärme i stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper och ställ sedan åt sidan.

* Koka potatisen i saltat vatten med lite dillkvistar. När det återstår någon minut häller du i sockerärterna. Häll av allt kokvatten. Tillsätt en rejäl klick smör och lite olivolja. Skaka kastrullen, lägg upp i en skål och strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera genast.

Annons

Färgglada spett till barnen

4–6 portioner, 20 minuter

Det är lätt att glömma barnen. En snabb, snygg och lättlagad variant som barnen tycker är kul att fixa själva.

500 g små delikatessköttbullar (egna eller köpta)

1–2 msk sesamfrön

olivolja

1 ask röda cocktailtomater

1 ask gula cocktailtomater

2 askar minimozzarella, à 150 g

1 kruka färsk basilika

Annons

grillspett av trä

* Täck botten av stekpanna med sesamfrön. Värm köttbullarna och ringla över lite olivolja. Skaka så att alla köttbullarna blir täckta av frön. Låt svalna något.

* Låt barnen hjälpa till att trä sina egna spett. Varva tomater i olika färger med minimozzarella, basilikablad och köttbullar. Kan göras i förväg.

Jordgubbstårta

6–8 portioner, 30 minuter

En snabb och fräsch tårta med frisk crème fraiche i stället för grädde.

1 paket färdiga tårtbottnar

2 liter jordgubbar

eventuellt amarettolikör

1 burk lemon curd

Annons

2 citroner

4 dl crème fraiche

1 msk vaniljsocker

1 msk strösocker

färsk mynta

* Lägg upp den nedersta tårtbotten på ett tårtfat. Snoppa och skiva jordgubbar och täck botten. Är det en barnfri tårta kan du slå på lite amaretto, annars pressar du bara över citronsaft (gäller även med amaretto). Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager lemon curd. Täck med skivade jordgubbar och kanske en skvätt amaretto plus citronsaft. Lägg på den sista tårtbotten och bre på lemon curd.

* Vispa crème fraichen, vaniljsocker och strösocker med elvisp tills det blir samma konsistens som vispad grädde. Bred ut på tårtan så att den täcks helt. Dekorera med hela jordgubbar, strimlade myntablad och en vacker midsommarblomma. Ställ svalt tills det är dags att äta.

* Servera med ett glas amaretto eller jordgubbssaft.

Midsommarsnaps

En fräsch och frisk snaps som du gör över natten.

Annons

1 flaska Renat, 75 cl

1 citron (gärna ekologisk)

1 rejäl myntakvist eller citronverbena

* Häll upp spriten i en karaff. Tvätta citronen och skala tunt med potatisskalare. Lägg ner i karaffen. Skölj myntakvisten eller citronverbenan och lägg i.

* Sätt på kork och låt stå över natten. Servera gärna lite sval till sill.

Att dricka till:

Till maten: Vimmerby Pilsner (1458), 11:90 kronor och/eller vitt vin, Casal di Serra (nr 12419), 79 kronor.

Till tårtan: Disaronno Originale (nr 712), 157 kronor eller Moscato d’Asti 2004 (nr 81786), 127 kronor.

Alkoholfritt: Jever Fun (nr 1978), 9 kronor, till maten och Mousserande jordgubbsvin (nr 1918), 29 kronor, till tårtan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons