Tusentals kronor i sänkt lön

Mark Artikeln publicerades

Lönen sänks med upp till 8 000 kronor i månaden när Kasthall drar in personalens bonus.
– Jag är chockad, ledsen och förtvivlad. Vissa av oss kan bli tvungna att gå ifrån hus och hem, säger en anställd.

Bonussystemet, som har funnits i minst 20 år, har baserats på produktivitet och leveransprecision. De anställda har därmed kunnat höja grundlönen med i genomsnitt 21-22 kronor. De som har sporrats allra mest har kommit upp i tillägg på 40-50 kronor i timmen.
– Den högre lönen har gett oss kraft att kämpa lite till för att leverera bra kvalité. Jag har väldigt svårt att förstå hur företaget kan plocka bort den morot som ger oss extra drivkraft och engagemang, säger Marie Lindqvist, ordförande i IF Metall.

Fackklubben kämpade i nästan ett halvår för att stoppa förändringen men valde slutligen att förlika sig vid den centrala förhandlingen.
– Vi var på väg att driva det till Arbetsdomstolen, men det fanns inte tillräcklig dokumentation bakåt i tiden. Bonusen har också haft olika benämningar genom åren, bland annat ”gratifikation” som ju tyder på att det är ett frivilligt tillägg från arbetsgivarens sida, säger Marie Lindqvist.

Besvikelsen bland de anställda är stor efter nederlaget.
– Det känns rent ut sagt för jävligt. Arbetsglädjen är borta, och det kommer att påverka väldigt mycket i det privata. Man får leva snålare, och tänka på vad man handlar, säger en anställd.

Ingen utöver Lindqvist vågar uttala sig offentligt. Det återstår nämligen förhandlingar kring de anställdas kvalifikationstillägg. Pengarna ska omförhandlas enligt nya principer, vilket innebär att vissa anställda kan drabbas av ytterligare lönesänkningar. Så personalen väljer att tiga för att inte blir betraktade som bråkstakar och riskera att missgynnas vid den kommande processen.
– De vågar helt enkelt inte och det är skrämmande. De känner att hjärtat i Kasthall börjar hårdna, det var en mer tillåtande atmosfär förr, säger Marie Lindqvist.

Både hon och andra anställda medger att bonussystemet var väldigt förmånligt.
– Vi har kanske tjänat lite för bra, men jag kan inte förstå att man tar till en sådan här drastisk lösning, säger en anställd.