Annons

Tomas Johansson: ”Det har varit för många långbänkar”

Moderaterna vill komma snabbare till beslut i viktiga frågor som skolor och byggande.
– Det har varit för många långbänkar, men det har inte varit lätt eftersom vi inte har egen majoritet, säger Tomas Johansson (M), kommunstyrelsen ordförande.
Hyssna • Publicerad 18 augusti 2018
Den nybyggda Hyssnahallen och lägenheterna som håller på att växa fram strax bakom visar på framtidstro i Mark, tycker Tomas Johansson. "Det är en överlevnadsfråga för kommunen att vi blir fler. Det gäller att ta vara på den attraktivitet vi har i kommunen”, säger han.
Den nybyggda Hyssnahallen och lägenheterna som håller på att växa fram strax bakom visar på framtidstro i Mark, tycker Tomas Johansson. "Det är en överlevnadsfråga för kommunen att vi blir fler. Det gäller att ta vara på den attraktivitet vi har i kommunen”, säger han.Foto: Lars Wendt

Tomas Johansson har varit kommunalråd sedan april 2016, och säger att det stundtals varit slitsamt med att styra i minoritet. Markalliansen är större än S och V, men Sverigedemokraterna har vågmästarrollen.

– Det har inte varit så svårt för oss sex partier inom Markalliansen att samarbeta. Däremot har det varit frustrerande att först ha gjort en kompromiss internt och sedan komma till kommunstyrelsen och inte få igenom förslaget.

Annons

Han tycker att Sverigedemokraterna har väldigt många gemensamma åsikter med Socialdemokraterna och har stött dem i flera frågor.

– Lyckeskolan är ett praktexempel på det. Från början ville L och MP bygga en stor högstadieskola. Sedan kompromissade vi och gick fram med vårt förslag och så blev det stopp. Sedan satte S med hjälp av V och SD det i långbänk och skulle utreda en massa saker. Facit är ju att vi hamnade där vårt förslag var från början. Den hanteringen från oppositionen, särskilt från S, är jag kritisk mot, säger Tomas Johansson.

Ett annat exempel han nämner är den avgiftsfria kulturskolan, som drevs igenom med stöd av SD.

Vad skulle ni genomföra direkt om ni själva fick bestämma?

– Då skulle vi se till att bygga nya lokaler för barnomsorg och skola. Det behövs till exempel ett nytt dagis i Skene.

Inför kommande val är utgången kanske mer oviss än någonsin med tanke på opinionssiffror och att samarbetspartiet Markbygdspartiet inte ställer upp.

– Ja, det är jättenervöst, man vet ju egentligen ingenting. Vi kanske inte ens blir näst största parti. Då få väl jag blåsa liv i mitt företag igen. Men jag kommer inte släppa kommunpolitiken om jag inte blir kommunalråd, säger han.

Moderaterna nämner, liksom många andra partier, skolan som den mest prioriterade frågan. Här poängterar han att förvaltningen fått 230 fler anställda sedan 2013.

– Jag hör ibland att det skärs ner, men det kan väl inte vara en nedskärning?

Behöver inte skolan mer resurser?

Annons

– Jag tror inte att det är det första vi ska göra. Jag tror att det går att bedriva verksamheten på ett bättre sätt genom att ge lärare och rektorer bättre verktyg och låta dem organisera undervisningen på bästa sätt. Vi håller på att titta på hur vi gör saker och räknar med att bli klara i höst, men om det visar sig att det behövs mer pengar får vi skjuta till det.

Ungefär på samma sätt resonerar Moderaterna när det gäller mer pengar till kultur- och fritidsnämnden, som tvingats till sparförslag som bland annat drabbat bokbussen.

– Bokbussen kommer inte att läggas ner, men vi behöver titta på vad nämnden gör med sina pengar. Behövs det mer får vi överväga det. Sedan får vi se var vi ska ta de ifrån.

Även om Moderaterna är med och styr Mark valde man att lägga en motion under mandatperioden. Den går ut på att testa att öppna upp för personalen inom skola, äldreomsorg, dagis och daglig verksamhet att få större inflytande över sin verksamhet och ta ett större ansvar över sin enhet genom att t ex få råda över sin egen budget.

– Då skulle det kunna bedrivas mer eller mindre som en fristående enhet men i kommunal regi. Vi tror att de anställda skulle känna mer inflytande då.

Lars WendtSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons