Kommunen kan straffas för sen handläggning

Mark Artikeln publicerades
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Hon har levt utan kontaktperson i nästan två år. Nu riskerar Marks kommun att tvingas betala över 20000 kronor i böter för försenad handläggning.

Kvinnan flyttade 2011 in i en bostad med särskild service för vuxna och blev i samband med detta beviljad en kontaktperson av Marks kommun för att underlätta hennes sociala liv. Hon levde därefter med en kontaktperson 13 timmar i månaden fram till oktober 2016 då kontaktpersonen slutade. Månaden därpå fick hon ett förslag från kommunen på en ny kontaktperson, men den personen tackade nej.

Enligt kvinnans gode man är hon väldigt aktiv, tycker om att gå på nöjesfält och konserter, kan bland annat handla, ringa, maila och spela tv-spel själv, men att hon har svårt att på egen hand skapa ett socialt nätverk.

Kvinnans gode man sa i januari 2017 att kvinnan önskade en yngre kontaktperson som hon kunde fika med.

Nu har kvinnan, som har en autismdiagnos, varit utan kontaktperson i 21 månader. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anser nu att Marks kommun bör böta 1095 kronor för varje månad som kvinnan gått utan kontaktperson, från och med den 13 december 2016.

Marks kommun förklarar situationen bland annat med att det är mycket svårt att hitta en lämplig ung kontaktperson som är beredd att ta uppdraget.