Sprängdådsmisstänkte Markbon fortsatt häktad

Göteborg Artikeln publicerades
Foto:David Lagerlöf/Expo

Markbon i 50-årsåldern som sitter häktad, misstänkt för att ligga bakom sprängdåd mot flyktingboenden i Göteborg, häktas ytterligare två veckor. Det beslutade tingsrätten under fredagen.

Åklagaren från riksenheten för säkerhetsmål lämnade på fredagen in en framställan om förlängning av åtalstid till Göteborgs tingsrätt. På eftermiddagen togs beslutet att alla tre misstänkta männen fortsatt ska sitta häktade under två veckor.

Markbon misstänkts för försök till mord och två fall av allmänfarlig ödeläggelse. Vid de första häktingsförhandlingarna i Göteborgs tingsrätt i början av februari nekande mannen till alla misstankar.

Det första dådet gäller en sprängning vid Syndikalistiskt forums lokal på Övre Husargatan i Göteborg i november i fjol.

Det andra fallet gäller en sprängning vid ett boende för flyktingar i Västra Frölunda. Här skadades en man svårt. Det inträffade den 5 januari.

Det tredje dådet gäller försök till allmänfarlig ödeläggelse vid ett boende för flyktingar på Lilleby camping i Torslanda, där en odetonerad sprängladdning upptäcktes den 25 januari.

Mannen, och de två andra häktade, har alla kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, enligt bland annat Stiftelsen Expo.

Säkerhetspolisen och riksenheten för säkerhetsmål utreder attentaten.