Familj bakom religiösa trakasserier på boende

Kinna Artikeln publicerades

En familj ligger bakom flera fall av religiösa trakasserier på ett asylboende i Kinna. Nu står två bröder åtalade för misshandel.

"Vi har velat ha dem flyttade sedan mars", säger platschefen på boendet.

Bråket utspelade sig i slutet av maj i år, som BT har skrivit om tidigare. Två bröder ska då ha lyft upp en stol och försökt slå en annan man på asylboendet. Efter det har de fortsatt att dela ut både slag och en spark mot mannen. De båda åtalade ska även ha hotat den mannen till livet.

Nu står männen åtalade för misshandel samt olaga hot.

Men det här är inte första gången som de åtalade hamnat i konflikt. Polisen har kallats till boendet tidigare när det varit oroligheter kopplade till bröderna och deras två systrar.

I förundersökningsprotokollet framkommer en bild av familjen som starkt religiöst övertygade och att de har försökt påverka andra på boendet på ett hotfullt sätt.

– Det har pågått sedan februari hos oss. Det har varit ett tiotal familjer som har anmält, en del har dragit tillbaka sina anmälningar och en del har gått hela vägen. Det har varit rätt så mycket problem med det här men inte mot oss som arbetar här, säger platschefen på boendet.

Hur har ni agerat mot detta?

– När de första hoten kom har vi polisanmält detta men sedan tar utredningar sin tid och så har det tillkommit fler som anser sig trakasserade av dem. Vi har pratat med Migrationsverket och polisen i ett väldigt tidigt skede. Vi kan inte göra mycket mer än polisanmäla. Vi har velat ha dem flyttade sedan mars.

Vittnen beskriver hur systrarna varit hotfulla mot andra kvinnor på asylboendet. De ska bland annat ha kallat kvinnorna för horor och haft åsikter om hur mycket de täcker sina kroppar med slöja. En av de boende "vill inte ha någon kontakt med systrarna eftersom att de är religiösa fanatiker".

En annan på boendet menar att familjen är "jobbiga och bråkiga".

De båda bröderna ska ha betett sig liknande mot andra män och haft åsikter om deras religiösa tillhörighet.

– De har varit aggressiva mot andra boende. Det ska vara en del där som konverterat till kristendom och de ska då ha varit på dem och försökt hota dem att de ska ta tillbaka det, säger Bengt-Arne Andersson, på Boråspolisens utredningsavdelning, som arbetat med utredningen.

Enligt målsägande blev han attackerad på grund av att han misstänks vittnat mot bröderna när polis kallats till platsen vid en tidigare konflikt som familjen varit inblandade i.

De båda bröderna nekar dock till brott.