900 scouter redo i Rydal

Mark Artikeln publicerades

Niohundra scouter från hela Sverige samlas i veckan i Apelhult i Rydal för att resa jorden runt på åtta dagar. I helgen restes tält och byggdes läger med imponerande hastighet.

– Så här många anmälningar hade vi aldrig vågat drömma om. Vi är dubbelt så många som vi var när vi höll läger i Apelhult två år sedan, säger Erik Johnsson, en av lägerarrangörerna.

Temat för årets scoutläger som arrangeras av Älvsborgs Södra Scoutdistrikt är Jorden runt på åtta dagar. Under veckan ska de unga scouterna mellan 8 och 18 år få testa på mängder av aktiviteter inspirerade från när och fjärran.

Kanadensisk paddling, boomerangkastning från Australien, isdubbstillverkning, sumobrottning och segla optimistjolle är bara några av de aktiviteter som står på schemat.
– Idén med ett läger är att man ska få användning av alla de kunskaper man skaffat sig under året i sin lokala scoutkår - allt ifrån hur man gör upp en eld eller reser ett tält till naturkunskap och gruppsamarbeten, förklarar Erik Johnsson.

Regnet öser ned den här söndagsförmiddagen över den nästintill överblickbara lägerplatsen - men ingen verkar bry sig särskilt mycket om det.

Tältplatser ska byggas, lunchmat ska lagas, ved ska huggas, matsalsmöbler konstrueras och så ett och annat dopp i sjön emellanåt förstås.

Kristina Ekelund och Camilla Nilsen från Teckomatorps Scoutkår i Skåne har precis tagit sig ett sjödopp i regnet.
– Man kan ju inte bry sig om vädret när man är på läger. Vattnet är lite kallt men samtidigt skönt, säger de i en mun.

Lägret är indelat i olika så kallade byar som också har ett landtema. De hitresta scoutkårerna har fått i uppgift att skapa varsin för landet kännetecknande lägerportal. Mitt

i Rydalsskogen kan man nu beskåda såväl holländska väderkvarnar som egyptiska pyramider.
– I mitten på veckan kommer lägret att förvandlas till ett stort karnevalståg med dans in på småtimmarna, då är förstås också alla markbor välkomna, säger Erik Johnsson.