Regeringskrisen har visat att demokratin faktiskt fungerar

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Erik Simander/TT

De etablerade partierna vinner på att både regerings- och oppositionsrollerna sköts med tydlighet.

Under veckan har två nya opinionsundersökningar väckt stort intresse i det politiska Sverige. De två första mätningarna efter avslöjandet och turerna kring Transportstyrelsen presenterades av Demoskop respektive Novus. Detnmest intressanta trenden är att stödet för Socialdemokraterna ökar. Med över 28 procent av de svarande i Demoskop är det den högsta siffran sedan mars 2015.

Helt klart är att det ledande regeringspartiet har gynnats av fokus på säkerhet. Stefan Löfvens handfasta agerande i regeringsombildning och försvar av Peter Hultqvist har stärkt hans aktie, kanske oavsett vad väljarna anser om Transportstyrelsen.

Moderaternas förändring är inte signifikant i någon av mätningarna. Men också små förändringar kan säga något. Beroende på om man är typen som ser glas som halvfulla eller halvtomma kan man välja mellan att glädjas över att partiets nedgång synes ha brutits, eller att det som ledande oppositionsparti inte har lyckats att slå mynt av IT-skandalen.

Centern fortsätter framåt, L stärks något och KD ligger för första gången på länge ovanför riksdagsspärren i båda mätningarna. Eftersom MP hamnar under riksdagsspärren i Novus mätning skulle den om den vore valresultat ge en alliansregering. Tydlig konflikt mellan blocken är alltså ett bra tips till alliansen.

Vänsterpartiet fortsätter att ligga på mellan 7 och 8 procent. Jonas Sjöstedts lugna opposition från vänster fyller kanske inte minst en roll genom att det håller kvar Feministiskt initiativ på lågt stöd. Fi får 1,8 procent av stödet i båda mätningarna.

Två partier verkar ha missgynnats av sommarens IT-debatt. Sverigedemokraterna backar och Miljöpartiet ligger stilla på låga nivåer. Kanske har dessa partier lågt förtroende när det gäller frågor om rikets säkerhet. SD ligger visserligen fortfarande historiskt högt. Men att de stannar av eller backar visar att deras tillväxt inte är självklar.