Lars Näslund, politisk redaktör

Ett moderat par för Sverige

Lars Näslund, politisk redaktör Artikeln publicerades

Alla - nästan - vill ha Anna Kinberg Batra.

Många länsförbund verkar dock lansera henne som Moderaternas första kvinnliga partiledare med visst vankelmod.

För att öka entusiasmen och balansera airen av djursholmsuppväxt/Handelshögskolan/stockholmspolitikbroiler bör hon förses med Ulf Kristersson som parhäst, som skuggfinansminister, som tillräckligt frigående i förhållande till reinfeldepokens moderater.

Med beskedet om att även distriktet i Göteborg ställer sig bakom 44-åriga Anna Kinberg Batras namn bör valberedningens sak vara klar. Alla utom tre nominerar henne. Ordföranden i Göteborg, Cecilia Magnusson, undslapp sig dock en välfunnen kommentar till TT när hon sa att "vi tycker dock att det är mycket tråkigt för partiet, men även för hennes skull, att det inte blir någon bredare diskussion kring flera kandidater."

Det är förstås i ljuset av reaktioner som denna som vi ska värdera uppmaningar till valberedningen att hela partiledningen borde ställa sina platser till förfogande vid extrakongressen 7 mars; enbart ett val av Anna Kinberg Batra att efterträda Fredrik Reinfeldt och därmed ställas mot Stefan Löfven i en kamp om statsministerposten 2018 upplevs inte som framtidssvar nog.

Som ett exempel på efterfrågan på nytt syre har Helsingborgs Peter Danielsson lanserats av två distrikt som en av två vice ordföranden. Han ingår också i gruppen som står för eftervalsanalysen, ledd av Hans Wallmark.
Flera M-debattörer, osäkra på var de egentligen har Kinberg Batra som följsamt hanterade Reinfeldts politik som gruppledare i riksdagen, har efterlyst tågordningen "politisk diskussion först - partiledare sedan".

Så blir det inte. När eftervalsanalysen presenteras återstår att se. Eller som nämnde Peter Danielsson sa till Helsingborgs Dagblad nyligen:

"När vi går till val 2018 ska vi ha en framåtsyftande reformagenda som ger konkreta svar på de utmaningar Sverige står inför och de problem som människor möter."

Andra M-företrädare menar att Anna Kinberg Batra så fort hon formellt lanseras kommer att känna sig friare att ta ut svängarna, på samma sätt som hennes företrädare gjorde med "Nya Moderaterna" inför valet 2006.

Över efterträdarfrågan svävar Den Stora Frågan: Hur ska tappet till Sverigedemokraterna, åtta procentenheter, hanteras och värderas? Bör dessa väljare - där åtskilliga i valet 2006 ju röstade på Socialdemokraterna - lockas tillbaka om allinsvalseger 2018 ska vara möjlig? Är det möjligt och önskvärt att formulera en migrations- och integrationspolitik som slår vakt om asylrätten men som också förmår - rättssäkert - balansera det antal som får uppehållstillstånd med vad kommuner och arbetsmarknad klarar att hantera utan att Sverige ytterligare bygger på utanförskapet?

Värdet av politikers svar i SVT:s "Valpejl" kan diskuteras men i den valde i vart fall Kinberg Batra att kategorisera påståendet "färre flyktingar ska få stanna i Sverige" som ett "mycket dåligt förslag".

Nyss avgångne moderate riksdagsledamoten Mats Johansson, som levt kring partiets ledarskikt i decennier, skriver träffande i en analys i Magasinet Neo: "Men efterfrågan på konkretisering av arbetslinjen för utlandsfödda består, en vit elefant i valstugan. Nya moderaterna är ännu i ett formativt skede och kan spricka om ett nytt ledarskap inte bibehåller kvalitet i omvärldsanalysen, om kommunalrådspartiet får makten över problemformuleringarna".

Expressens kommentator K-G Bergström, själv ungmoderat en gång, tog i ordentligt härom dagen och skrev att han misstänker att M "än en gång är på väg att göra ett misstag vid valet av partiledare" och att det är en "gåta" att partiet inte försökt övertala Ulf Kristersson".

Nja, BT säger så här: Man måste v i l j a bli partiledare. Kristersson steg åt sidan. Men Anna Kinberg Batra har potential att överraska. Hon bör be Kristersson bli hennes parhäst. 50-åringen från Sörmland har visat förr att han bottnar i sig själv, och inte heller tror han att stockholmare är smartare än lantisar.Till sist...

...är Anna Kinberg Batras mamma aktiv folkpartist i Gnesta i Sörmland. Anna tillbringade sin ungdoms somrar där, vid Stjärnhov. "Vi kallar det 98-krisen i familjen", säger mamma Sarah till Södermanlands Nyheter om stormen efter "lantis"-citatet i SVT:s Rapport 22 juli 1998.

...talar Anna Kinberg Batra nederländska flytande efter universitetsstudier i språket. Franska och tyska behärskar hon också. Examen har hon dock som ekonom från Handels i Stockholm.

...vill Kinberg Batra - ja, gift med komikern - inte sticka ut när hon beskriver sina kulturella smaker: Kents musik, filmen "Love Actually", tv-serien "Bron" - och Astrid Lindgrens författarskap.