Kultur&Nöje

Recension: Kristofer Åströms konsert på Rockborgen

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Jag gillar inte när artister pratar sönder konserter. Visst, det finns vissa som gör det till sin grej, repar in roliga mellansnack och anekdoter (Tomas Andersson Wij och Emil Jensen, till exempel), men annars uppskattar jag när musiken får ta plats.

Därför lutar jag mig nöjt tillbaka i min plyschfåtölj framför Rockborgens lilla scen, när jag märker att Kristofer Åström glidit upp på scen, och utan ett ord börjat spela When will you come back?

Åström verkar trivas bland franslamporna och träsniderierna i cafét. Med ena benet i en akustisk americana och det andra i en något poppigare singer/songwriter-tradition levererar han låtar ur sin åtta album starka katalog, som summerades med förra årets skiva An introduction to... Bland annat bjuder han på min personliga favorit Queen of Sorrow.

Ibland stannar rummet upp och boråspubliken verkar hålla andan i en vers eller tre, men oftast är det bara genuint och avkopplande. Och någon liten anekdot dyker upp också, lagom korta sådana, och Åström lockar till skratt genom att konstatera att ”så här mycket har jag aldrig pratat på en spelning tror jag!"

Det blir en mysig ”öppen scen”-känsla i Rockborgens café, också tack vare inramningen av förband. Lina Sandberg inleder med sin vackra röst och folkinspirerad musik, och Erik Nordblad avslutar kvällen med lite mer lättsmält singer/singwriter-pop, ackompanjerad på gitarr och låda.

Lisa Jagemark