Kultur&Nöje

Här smygstartar No Limit

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Det tar ett tag att vänja sig. Därför tjuvstartade höstens street art-festival No limit redan i dag under Stadsbron i Borås.

Live-published photos and videos via Shootitlive

– Förhoppningsvis får folk upp ögonen för hur man kan göra staden vackrare, säger Shai Dahan.

Han är curator för festivalen som gör debut i september. Tillsammans med Göteborgskonstnärerna Ollio (Jonathan Josefsson) och Ekta (Daniel Götesson) står han under bron vid Knalletorget och ser till att den grå väggen får liv.

– Vi hade ingen aning om vad vi skulle göra innan vi kom hit, man får känna in området och anpassa sig efter miljön. Det här är ju nära vattnet, och det känns lite som en grotta. Så jag gör en stor bläckfisk som sträcker ut sina armar in i de andra verken.

Borås stads tekniska förvaltning har ett tag jobbat med att förnya området, och det var de som frågade om Shai och gänget kunde tänka sig att smycka väggen. För att lämna fritt spelrum har hela väggen tvättats av –bortsett från en målning av Frankensteins monster längst ut.

– Vi valde att lämna den. Det är ju en illegal målning, men det är ju också därifrån alla vi kommer. Jag började mina karriär smygandes under broar i Los Angeles och New York. Det är fantastiskt att vi nu kan göra det lagligt, men vi lämnar kvar den och låter den integreras i väggen för en känsla av autenticitet.

Till festivalen i höst kommer elva gatukonstnärer från hela världen som ska måla väggar över hela staden. Men planen är att hinna gör lite även under sommaren.

– Annars är risken att folk blir lite chockade när allt kommer på en gång. Vi vill att invånarna ska känna att det blir en naturlig del av stadsmiljön, säger Shai Dahan.

No Limit pågår 4–7 september 2014.

Läs mer i morgondagens BT.