Annons

Thom Lundberg: ”Det har gett självförtroende”

I morgon presenteras de nominerade till Debutantpriset. Förra året var det Thom Lundberg som vann priset med sin roman ”För vad sorg och smärta”. Priset stärkte hans tro på sig själv som författare.
Debutantpriset • Publicerad 9 januari 2018
Författaren Thom Lundberg som fick Debutantpriset förra året.
Författaren Thom Lundberg som fick Debutantpriset förra året.Foto: Niclas Sennerteg

Hur har året efter Debutantpriset varit?

– Det har varit bra! Jag har fått fantastiskt mycket uppmärksamhet. Jag har skrivit på en ny bok som snart är klar och då får vi se om förlaget gillar den också. Dessutom har jag skrivit kulturkrönikor i Kristianstadsbladet under hösten. Det har gett självförtroende att vinna ett så fint pris, men också lite prestationsångest.

Annons

Det brukar ofta heta att andra boken är svårast att skriva. Hur har det varit för dig?

– Gud ja. När jag tog emot Debutantpriset sa jag att den andra boken var klar och att den hade gått lättare att skriva, men det visade det sig att det inte hade. Sedan dess har jag skrivit om det mesta. Det stämmer att andra boken är svårast, även om jag alltid har trott att det bara var struntprat.

Vad har Debutantpriset betytt för dig?

– Jättemycket. Det har gett mig det där självförtroendet som jag saknat när det gäller skrivandet. Det har fått mig att fatta att det är något som man faktiskt kan hålla på med. För mig var det också förlösande att läsa ur boken inför publik under Debutantpriskvällen. Det var första gången och det gjorde något med mig personligen. Det var en bra sista grej som fick mig att känna att jag var klar med den berättelsen.

Har du lästa några bra författardebuter under det senaste året?

– Ja, flera stycken. Jag har haft ett riktigt bra läsår. ”Just nu är jag här” av Isabelle Ståhl tycker jag verkligen står ut i sammanhanget. ”Fårdagboken” av Axel Lindén är rolig och ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar” av Evin Ahmad var väldigt bra, men alldeles för kort. Men bra böcker känns ju ofta för korta.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons